Скоро чрез Robinhood ще можете да купите и акции на

...
Коментари Харесай

Платформата за борсова търговия Robinhood e внесла документи за IPO

Скоро посредством Robinhood ще можете да купите и акции на Robinhood. Така в резюме звучи новината, че бурно разрастващата се платформа за борсова търговия без комисиони счита да направи първично обществено предложение (IPO). Листването се чака да е на NASDAQ, a управител на емисията да е Goldman Sachs, само че към този момент няма други елементи.

Компанията, чийто съосновател Влад Тенев е с български генезис, е избрала опцията да внесе документи за утвърждение от регулатора Securities and Exchange Commission (SEC) скрито. На по-късен стадий обаче ще се разгласява подробен проспект, който да хвърли повече светлина върху резултатите и бизнес модела на Robinhood. А също и да се дефинира какъв брой тъкмо акции и в какъв ценови диапазон ще бъдат препоръчани, което ще даде и по-точна оценка на компанията. Американските бизнес медии цитират цифри, достигащи 30 и даже 40 милиарда $ на база до момента набирания частно капитал и непубличната търговия с акциите.
След кошмарния старт на годината
Излизането на борсата след PR кошмара за Robinhood при започване на годината може да звучи много амбициозно. Създадената през 2013 година компания е обичана платформа за начинаещи вложители, в това число и на множеството организирали се в Reddit конгреси да поведат война против хедж фондове, като купуват акции, където те са заели солидни къси позиции. Епитом на това стана веригата магазини за компютърни игри GameStop, като в пика на манията Robinhood се принуди да спре покупките на нейните и други акции, с което си навлече гнева на доста свои клиенти. Не помогнаха доста и обясненията на Тенев, че е заставен да го направи, защото засилената търговия и волатилност го е изправила пред ликвиден проблем - в пъти скочили условия за гаранционен депозит за сетълмент на покупко-продажбите. За доста от дребните вложители тази инфраструктура на пазара е неразбираема и те виждаха само дългата ръка на Уолстрийт. На Тенев се наложи да дава пояснения и пред Конгреса.

При настоящия ултраспекулативно надъхан пазар, подклаждан от напечатани и гратис раздавани стотици милиарди долари, това крушение обаче надали ще е сериозен фактор. Проблемите от предходната година с блокиранията на платформата на Robinhood също са позабравени. В момента за борсови дебюти тече безусловно конкуренция (още по тематиката на стр. 66), като всевъзможни компании гледат да се възползват от изискванията и да наберат капитал - посредством IPO или още по-ускорено посредством обединение с към този момент обществена, набрала капитал компания, основана особено да търси сходни покупко-продажби (т.нар. SPAC).

Друга част от обяснението за бързането с IPO се корени точно в GameStop лудницата. Тогава, с цел да закърпи ликвидния си проблем, Robinhood стремително взе освен заеми от банки за към 600 млн. $, само че и конвертируем дълг 3.4 милиарда $ от фондове за венчър капитал - в това число и сегашни вложители. Според информация на CNBC и Bloomberg изискванията са предвиждали при идното IPO те да могат да обръщат избавителните си заеми в акции на Robinhood при оценка 30 милиарда $ или 30% отстъпка от пазарната цена (което от двете е по-ниско).
Какви са вероятностите
Засега макар имиджовия проблем Robinhood съумява да притегля стремително клиенти - те са били над 13 млн. към края на 2020 година, а за по-малко от два месеца от началото на 2021 година е добавила още 6 млн. по личните й изказвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР