Скопие. За министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто,

...
Скопие. За министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто,
Коментари Харесай

„Независен“ : Сиярто помоли България да не пречи на Северна Македония по европейския път

Скопие. За министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който е на посещаване в Скопие, това, което се случва в Европейския съюз към РСМ, е „ незаслужено отношение “. Той не спести думи, с цел да покаже какъв брой недоволна и разочарована е Будапеща от неналичието на решение за договарянията за Северна Македония и Албания, само че главно се концентрира върху Брюксел, вместо към България, означават в редакцията на електронното издание на вестник „ Независен “ . Все отново Сиярто се обърна към България с молба да не издига повече спънки пред РСМ за започването на договарянията за участие и я прикани да взема решение проблемите със Скопие, до момента в който са в ход договарянията.

„ Преди година и половина взехме решение Европейски Съюз да стартира договаряния със Северна Македония. Това към този момент е нечестна стъпка от страна на Европейски Съюз, тъй като страната е направила всичко належащо. Тази обстановка подкопава доверието в Европейски Съюз – от една страна признаваме, че вашата страна е изпълнила изискванията, а въпреки това договарянията не стартират. Такива обстановки са нездравословни, рискови и опонират на сигурността и други ползи на Европейски Съюз. Политиката на Европейски Съюз към Западните Балкани става неефективна, което кара Унгария да изиска договарянията за участие на Македония и Албания да стартират неотложно. Нуждаем се от триумф и това решение ще бъде такова.„ Следователно Унгария ще направи всичко допустимо Европейски Съюз да стартира разширението със Западните Балкани допустимо най-скоро “, увери Сиярто.

Попитан за какво търси отговорност в Европейски Съюз поради блокадата на единствено една държава-членка, първият посланик на Будапеща отговори индиректно. „ Моля моите другари от България да се опитат да решат националните си проблеми по време на договарянията за участие, а не като попречват тяхното начало “, сподели Сиярто и добави, че в случай че Унгария беше запитана, то Северна Македония към този момент щеше да е почнала договаряния със Съюза.

На собствен ред македонският външен министър Буяр Османи благодари на Сиярто за поддръжката, която Унгария непрестанно оказва за европейската интеграция на РСМ, като акцентира, че „ нашите жители все по-малко схващат обстоятелството за какво Европейски Съюз за следващ път не взе решение да стартира договаряния “. Според него, поради настоящия ход на договарянията и постигнатия прогрес, срокът от шест месеца, избран от новия български министър председател за договаряния със Северна Македония, е прекомерно дълъг. Доверието в Европейски Съюз и непредсказуемата районна обстановка, сподели той, не могат да устоят на такова очакване, като добави, че - в случай че има политическа воля, разногласието може да бъде позволен през януари.

„ Заслужаваме този развой. Няма да спрем да работим, до момента в който не станем член на Европейски Съюз. Разбира се, има странични вреди. Мисля, че не би трябвало да оставяме нито Брюксел, нито София сами. Обещано е, те би трябвало да го създадат, даже с цената на консумиране на политическия капитал на всеки от нас “, сподели Османи.

Той добави, че Северна Македония няма да одобри стъпки, които биха означавали неустановеност.

„ Рамката за договаряния е документ на Съвета на Европейски Съюз, само че този документ би трябвало да бъде признат и от нас. Нашата позиция ще бъде ясна, че повече няма да одобряваме стъпки, които ще значат неустановеност, това ще значи продължение на процеса. Повече от година апелирам за второ съвещание на междуправителствената комисия, тъй като това е най-обективният барометър дали е изпълнено съглашението с България. Другите оценки са предубедени “, добави Османи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР