Скопие. Това са важни и ключови срещи за дипломатическата работа.

...
Скопие. Това са важни и ключови срещи за дипломатическата работа.
Коментари Харесай

Португалският външен министър: Целта ни е Скопие и Тирана да започнат преговорите

Скопие. Това са значими и основни срещи за дипломатическата работа. Имахме в действителност ползотворна работна среща и тя ни даде визия за позициите в ползите и настройките на (Северна) Македония и имаме вяра, че това ще ни помогне в работата ни с председателството. Това съобщи португалският външен министър Аугущо Сантуш Силва след среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Скопие, цитира думите му скопският ефирен “Канал 5 “ .

Според него разширението като развой е в действителност значимо освен за страните кандидатки, само че и за цяла Европа, тъй като точно това ще обезпечи безвреден, постоянен и проспериращ район.

„ Както знаете, португалското председателство на Европейски Съюз е в ход и един от най-важните процеси, който е приоритет за нас, несъмнено, е разширението. Това е в действителност значим въпрос за нас и сега имаме два настоящи процеса и чакаме с неспокойствие да проведем първите междуправителствени конференции с Македония и Албания, " сподели Силва.

Силва акцентира, че чака известно усъвършенстване и, както сподели, се надяваме, че ще успеем да подобрим преговорната рамка във връзка с Македония и Албания.

" Със сигурност нашата цел по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз е да получим единодушието на всички държави-членки на Европейски Съюз, да стартираме рамката за договаряния с Македония и Албания и да проведем първата междуправителствена конференция с двете страни ", сподели той. добавяйки, че за тях е от огромно значение провеждането на политически съвещания в Скопие с македонските управляващи.

По-рано министър председателят Зоран Заев по препоръчаните решения от Силва и еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи съобщи, че „ имаме добра основа за унищожаване на пречките за започване на договаряния с Европейски Съюз с решение, което не визира въпросите на македонската еднаквост и за което е уверен, че е задоволително за безапелационните позиции на България ".

Силва и Вархеи бяха през днешния ден в Скопие и София, с цел да обсъдят с управленията на двете страни разширението на Европейски Съюз и опцията за деблокиране на процеса, с цел да се организира първата междуправителствена конференция със С. Македония. По-рано в София Силва и Вархеи се срещнаха с българския външен министър Светлан Стоев, който съобщи, че България е отворена за деен, открит и повсеместен разговор с Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР