Скопие. Българското държавно ръководство остро възрази срещу македонския президент Стево

...
Скопие. Българското държавно ръководство остро възрази срещу македонския президент Стево
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : Българи от РСМ при Радев – може, „македонци“ от България при Стево – в никакъв случай

Скопие. Българското държавно управление остро възрази против македонския президент Стево Пендаровски, който в петък одобри в кабинета си представителите на няколко партии и организации на „ македонците в България “ и даже ги назова " провокация ", написа скопският вестник “Слободен щемпел “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Щом се усъвършенстваха, връзките сред София и Скопие незабавно се утежниха. Българското държавно управление остро укори македонския президент Стево Пендаровски, че е приел в кабинета си в петък представителите на няколко „ македонски партии и организации в България “ и ръководителят на Българска социалистическа партия и съдружен сътрудник в българското държавно управление Корнелия Нинова бойкотира първото съвещание на работната група по стопанска система. Лидерът на Демократична България Христо Иванов, който е и съдружен сътрудник в държавното управление, съобщи през вчерашния ден, че отводът на Нинова да отиде в Скопие е оневинен и че се надява това да е държавна позиция.

По-рано българският президент Румен Радев сподели, че дейностите и държанието на президента на районен съд Македония не способстват за напредъка по по този начин стремежи път на Северна Македония към Европейски Съюз, а министър председателят Кирил Петков сподели, че „ добре е, че външната политика на България и Северна Македония зависи от министър-председателите и от държавните управления на двете страни.

В сряда от държавното управление на РСМ не дадоха отговор на въпросите на „ Слободен щемпел " за последните развития, виждат ли го като ново напрежение в връзките и по какъв начин правят оценка „ момента " за приемане на представителите на „ македонците в България “ от президента Пендаровски. Подобни въпроси изданието е изпратило и до кабинета на президента.

Според политолога Петър Арсовски „ мравката още веднъж се трансформира в слон " и двете страни са субективни при оценката на дейностите.

„ От двете страни на границата има политически среди, които са по-твърди и такива, които са по-меки. Този развой на доближаване, превъзмогване на разликите и разрешаване на разногласието не би трябвало да бъде похитен от политически среди, които имат друг разказ от този, стартират от двете държавни управления. Разбира се, има провокации и при тях, и при нас, само че на тях не би трябвало да се реагира. В България даже има политици, които обществено декларират, че македонската нация не съществува, че Македония е българска, само че ние не се наскърбяваме от това, за какво те да се наскърбяват, в случай че президентът Пендаровски одобри представители на „ ОМО Илинден-Пирин “ и други партии и организации на македонците в България? Наскоро президентът (на България) Радев одобри представители на българите в Македония и никой не реагира, нито вижда нещо неприятно в това. Разбира се, моментът на срещата с Пендаровски е сензитивен, само че мисля, че те придават прекомерно огромно значение на всичко това в България, “ споделя Арсовски за „ Слободен щемпел “.

Той прибавя, че България няма проблем със С. Македония във връзка с така наречен „ македонско малцинство “ там, само че има проблем със съда в Страсбург, където загуби 14 каузи и точно този съд елементарно ги признава и легитимира като малцинство.

„ Ние също сме субективни. Не е ужасно, че Пендаровски е приел представители на „ ОМО Илинден-Пирин “, тях ги одобряват в доста страни, в разнообразни институции и организации. Има доста нервност и моментите са чувствителни, в миг, когато се поставят огромни старания за триумф по време на френското председателство на Европейски Съюз. Всичко това, въпреки това, може да даде опрощение на политическите среди, които желаят разногласието да не бъде решен, а С. Македония да остане блокирана по пътя към Европейски Съюз, “ споделя Арсовски.

Съпредседателят на „ Демократична България " Христо Иванов сподели, че срещите на президента Пендаровски с ОМО " Илинден " са „ провокация " и че е рано да се прави оценка методът на премиера Петков към районен съд Македония. По мотив рецензиите от Радев към Петков, че визитата му в Скопие е било преждевременно, Иванов сподели, че рецензиите са неуместни.

„ Тези връзки сред новите държавни управления и в двете страни би трябвало да бъдат рестартирани. Много е значимо да се откри излаз от този извънредно комплициран възел от проблеми. В тази връзка считам, че би трябвало да подкрепим премиера Петков и напъните му да даде подтик в позитивна посока. Винаги има време да се намръщим, в никакъв случай няма да изпуснем опцията за това, само че е доста елементарно да загубим опцията да стартираме с добър звук, “ сподели Иванов.

В сряда следобяд президентът Пендаровски във връзка първите реакции на Радев, че „ предизвика и се среща със сепаратисти " сподели, че българската страна няма причини за реакция, тъй като в диалозите няма нищо, което да опонира на Споразумението за добросъседство от 2017 година

„ Ако някой се тормози от среща на президента с македонци, живеещи на всички места по света, не е мой, не е наш проблем, “ сподели Пендаровски.

Той акцентира, че е изслушал македонците от България и ги е инструктирал, че могат да упражняват правата си единствено в страната, в която живеят, или посредством интернационалните съдилища. Пендаровски акцентира, че няма предистория в срещата и че „ съдружие ОМО „ Илинден Пирин " “ е поискало да се срещнат, а той не е отказал, защото досега не е отказвал на нито едно съдружие или лице, което е желало да го види.

„ Освен това тук съм приемал българи жители на районен съд Македония, политически партии, цивилен сдружения, обособени лица и не мисля, че има нещо неприятно в това. Напротив, би трябвало и ще продължа да се срещам с тези хора. От друга страна, моят сътрудник президент Радев неведнъж е приемал живеещи тук жители на Северна Македония с българско съзнание, приемал ги е в София и безусловно не виждам какъв е казусът в сходни срещи. Надявам се той да продължи с тези действия и в бъдеще, тъй като това може единствено да сътвори атмосфера, в която ще се познаваме, ще се познаваме по-добре и единствено в такава атмосфера можем да преодолеем този проблем, който блокира европейска интеграция на страната ни, “ споделя президентът Пендаровски.

Той добави, че по никакъв принцип на интернационалното право не би трябвало да се намесва в отбраната на правата на българските жители.

Според българския президент Румен Радев визитата на Петков в С. Македония е било преждевременно и „ всяко преждевременно деяние на българското държавно управление, всеки позитивен прелиминарен сигнал може да се пояснява неправилно като някакви отстъпки ". Българският министър председател отговори, че визитата не е преждевременно, а извънредно закъсняло и че България е изгубила 30 години и не е желал да го отсрочва нито за ден, напомня скопският вестник.

„ Сега ще има доста сили, които ще се опитат да попречват процеса на разговор сред районен съд Македония и България. Ако не бяха тези сили, от дълго време щяхме да сме в доста добросъседски връзки. Факт е, че на Балканите има доста сили, които не желаят районен съд Македония да е част от Европейски Съюз и не желаят, тъй като при нестабилни Балкани в тази геополитическа обстановка, имат преднина страни, които съгласно мен ни мислят положително. Но оттук насетне да не се оправдаваме с непознати страни, а да запретнем ръкави и да свършим работата. И в случай че го вършим по „ остарелия “ метод, се спъваме, “ счита Петков.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР