Скокът на инфлацията в еврозоната не е толкова преходен, колкото

...
Скокът на инфлацията в еврозоната не е толкова преходен, колкото
Коментари Харесай

Де Гиндос, ЕЦБ: Инфлацията не е толкова преходна, колкото прогнозирахме пред месеци



Скокът на инфлацията в еврозоната не е толкоз временен, колкото се смяташе по-рано, а растежът на цените тази година има риск да надвиши прогнозите, съобщи в четвъртък вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос.

Де Гиндос сподели по време на събитие, проведено от швейцарската банка UBS, че " може би инфлацията няма да бъде толкоз преходна и краткотрайна, както се предвиждаше единствено преди няколко месеца “. " Оценката на риска от инфлация е умерено накривен във възходяща посока за идващите 12 месеца “, добави вицепрезидентът на ЕЦБ.

Той обаче настоя, че " въпреки всичко в дълготраен проект рисковете към момента се считат за уравновесени ", като инфлацията " сигурно ще спадне " и уточни, че към момента чака инфлацията да бъде под целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100 през 2023 и 2024 година

Инфлацията в еврозоната доближи 5% предишния месец, най-високата рекордна стойност в рамите на единния валутен блок, само че ЕЦБ чака тя да се върне под задачата си от 2% както през 2023 година, по този начин и през 2024 година, даже без стягане на паричната и лихвена политика, защото инфлационният напън ще намалее.

Според него инфлацията ще зависи от развиването на енергийните цени и означи, че цената на петрола се възвръща.

Де Гиндос също по този начин уточни, че стопанската система на еврозоната " привиква " с Covid-19, макар че означи, че икономическата интензивност е изгубила част от инерцията си през четвъртото тримесечие на 2021 година

Той означи, че разновидността Омикрон прибавя неустановеност, само че " няма да дерайлира " икономическото възобновяване през идващите 12 месеца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР