Скок в ефективността на адвокатските дежурства във Варна след въвеждането

...
Скок в ефективността на адвокатските дежурства във Варна след въвеждането
Коментари Харесай

Скок в ефективността на адвокатските дежурствата във Варна

 Скок в успеваемостта на адвокатските наряди във Варна след въвеждането на нови правила за тяхното разпределение, отчитат от Адвокатската гилдия в морския град. Правилата са признати от Комисията по правна помощ, настояща към Адвокатския съвет и са утвърдени от управлението на Адвокатска колегия-Варна. Така повече от месец работи комисия по използване на Закона за правната помощ, чиито членове дежурят по авансово разгласен график дружно с дежурните юристи.

" Представителят на комисията дефинира към кой от дежурните юристи във Варна да се обърне по отношение на спецификата на случая, като персонално уведомява за избора съответния проверяващ или органа, изискал определянето на юрист. За дежурствата си членовете на комисията изготвят писмени отчети, като в тях категорично се показват имената и телефонните номера на юристите, на които е било позвънявано по време на дежурството, с дата и час “, показва ръководителят на колегията Калина Милославова.

Комисията по използване на Закона за правна помощ се състои от ръководител и трима членове, които нямат право да поемат неотложните случаи, а единствено да ги разпределят.

" Промените се постановиха за заслужено разпределение на дежурствата на юристите, отбягване на заобикаляне на законовите условия и назначението на едни и същи сътрудници в съответни районни ръководства “, разяснява ръководителят.

За смяната в реда на установяване на служебните юристи са известени Главния дознател при ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, Началниците на съответните Районни ръководства на ОД на Министерство на вътрешните работи, Административните ръководители на съда и съответните прокуратури.

" С новите правила с изключение на по-добра успеваемост при установяване на служебните юристи, може да се наблюдава и отношението на искащите да дават наряди. През последния месец и половина констатирахме, че огромна част от включените в листата юристи са с изключени телефони или не дават отговор на позвъняванията по време на дежурствата си “, показа още Милославова.

За сходни нарушавания са написани ясни и подробни вътрешни правила, които са сведени до знанието на юристите, оповестени са в уеб страницата на Адвокатска гилдия – Варна и фейсбук страницата на колегията. Тези правила са направени и признати въз основа на Закона за правна помощ и напътствията на Националното бюро за правна помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР