На 18 май с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх

...
</TD
>На 18 май с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай с историческо богослужение в Истанбул

На 18 май с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх и Архиепископ на Константинопол господин Вартоломей и по покана на Фондацията на българските църкви в Истанбул с ръководител  г-н Димитър Йотеф, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул " Св. Стефан ", по-известен като Желязната черква.

За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия в цялостно архиерейско облачение без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято пълномощия са българските църкви в Република Турция.

В съслужение с Владиката бяха: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият свещеник Сионий - свещеник на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският свещеник Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим,  свещеноиконом Тодор (Старозагорска Митрополия), свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Повод за църковния празник е самодейността на Църковното настоятелство да означи по този метод 1160-тата годишнина от покръстването на българите.

Литургичните песнопения извърши митрополитският хор " Св ап. Ерм " с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки миряни от  българската православна общественост се събраха в Божия дом, с цел да съучастват в благодатта на светата Литургия. Всички с едно сърце и уста споделиха Господнята молитва " Отче наш " и Символа на вярата.

На историческото свещенодействие участваха инж. Ангел Чолаков - ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Република Турция, господин Васил Вълчев - общоприет консул на Република България в Истанбул, господин Димитър Йотеф - ръководител на църковното настоятелство, господин - депутат, господин и господин Борис Калибацев.

В края на богослужбата Високопреосвещеният митрополит  се обърна с въодушевено слово като поздрави църковното настоятелство и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в този ден тази историческа реликва за българския народ, наблягайки ролята на българската общественост в Истанбул, почнала преди век и половина, за одобряването на Българската черква в огромната общественост на международното православие и изказа искрена признателност на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей за оказаната чест и доверие посредством специфичното му упълномощаване да възглави светата Литургия.

Духовното празненство приключи с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР