Скитски скиптър на две хилядолетия и половина откриха археолозите в

...
Скитски скиптър на две хилядолетия и половина откриха археолозите в
Коментари Харесай

Археолози откриха скитски скиптър на 2500 години край Провадия

Скитски жезъл на две хилядолетия и половина откриха археолозите в заключителните дни на разкопките за този сезон. Откритието е направено в праисторическия солодобивен и градски център „ Провадия- Солницата “ , съобщи ръководителят на обекта акад. Васил Николов , представен от „ Българска телеграфна агенция “. 

Скиптърът е открит в скитски гроб , а такива има едвам четири-пет в Североизточна България. Формата на ямата, в която се е намирал е наподобявала ботуш. В предишното тя е била разкопавана, само че хората са се отказали, когато са видели черепа и горната част от скелета на мъжа, които през днешния ден липсват. Край въпросните остатъци са открити и кости на кон, куче и костенурка .

Войнът е бил заровен с стоманен нож , само че през вековете оръжието е корозирало и е в доста неприятно положение. Откритият костен жезъл въпреки това е добре непокътнат и е избран от археолозите като необикновено достижение на изкуството от това време.  

Скитите са степно и полустепно население , което доближава до река Дунав през VII век прочие Хр. Те са навлизали в територията на днешна България, само че няма данни да са се били с локалните. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР