Скандалните опити на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов да

...
Скандалните опити на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов да
Коментари Харесай

ВАС пресече мераците за застрояване на парк „Бачиново“

Скандалните опити на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов да облагодетелства близки компании с достъп до терени за строителство в парка, удариха на камък. За това способства и Върховният административен съд със свое решение, признато тези дни.

Още при започване на лятото в. Банкеръ “ в обявата си „ Бетонджии точат зъби за парк "Бачиново " сигнализира за опитите на Томов да „ реанимира “ един от най-скандалните планове в града от последното десетилетие. Той е на компания „ Универсал строй консулт “ ООД и планува върху тенис кортовете в парк "Бачиново " трябваше да бъдат издигнати "жилищни здания за непрекъснато обитаване, хотелски комплекс с ресторант, спа център, плувен басейн, тенис кортове, надземни и подземни гаражи”.

Скандалът с мераците на Томов тихичко да пробута документите, посредством които да бъде осъществен „ проектът “ за застрояването на тенискортовете в благоевградския парк, преля търпението на общинските съветници в града и те гласоподаваха мораториум за застрояване на паркове и зелени площи в Благоевград, с който сложиха кол в колелата на „ бетонджиите “.

Разбира се инвеститорската компания, не се съобщи без пердах и се впусна в правосъдни каузи, посредством които се опита да ликвидира „ провалите “ от гласувания мораториум.

Тази седмица обаче стана ясно, че Върховеният административен съд е отсвирил мераците на "Универсал Строй Консулт " да събори възбраната за застрояването на парка.

Определението на висшите магистрати не предстои на обжалване и действително удостоверява решението на Административен съд-Благоевград, който към този момент забрани на близката до властта в града компания да бетонира емблематичния за благоевградчани парк Бачиново ".

Тук е моментът да се напомни, че този „ вкус “ на сдружението не е от през вчерашния ден.Идеята му е пресечена още в зародиша си и от предходния градоначалник Атанас Камбитов, и от предходния общински съвет на Благоевград.

Но най-вероятно поради задължения по време на борбата за кметския стол през предходната есен, още напролет Томов реанимира този план, като даде нов живот на отхвърления преди години обстоен организационен проект.

Работата обаче бързо се размириса. А играчите в този провален водевил не са инцидентни.

Самата историята на придобиването на този парцел, ситуиран на 18 дка в парка е илюстрация на нашенското схващане за съдействие сред властта и бизнеса. Фирмата е благосъстоятелност на строителните бизнесмени Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов. Те получават апетитния терен в парк „ Бачиново “ в далечната 2006 година - по изпитаната и съвременна за това време скица на размени, иронизирана като "кон за кокошка ".

Тогавашният кмет на общината - тъмночервеният Лазар Причкапов (първи секретар на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Благоевград от 1983 до 1988 година, член на Централен комитет на Българска комунистическа партия - от 1981 година до 1989 година, изхвърлен от Българска комунистическа партия, тъй като се афишира против свалянето на Тодор Живков, кмет на Благоевград сред 2002 и 2007 г.) Та кметът се захваща да взема решение жилищния проблем на новосъздадения Административен съд в Благоевград.И го настанява в.... постройката на действителен търговски център.

Честта на бъде хазаин на административния храм на Темида се пада на "Универсал строй консулт " ООД, която дава на магистратите един етаж от МОЛ „ Възраждане “. Срещу този собствен жест компанията получава 18 "зелени " дка посред паркова зона "Бачиново ", върху които има седем тенис корта и една административна постройка. Без да се стопираме на очевидната стъкмистика в оценките на двата парцела, не е неприятно да споменем и кои тъкмо са участниците в тази "комбинация ". Както и за топлата връзка на строителните предприемачи с някогашната алена номенклатура.

Управителят на „ Търговски център Възраждане " ООД - Валери Гюров, е братовчед на БСП-градоначалника Костадин Паскалев, наследил Лазар Причкапов в общината. Съсобственик в „ Търговски център Възраждане " ООД е Мариана Добрева. Освен, че е сестра на видния активист на Българска социалистическа партия - Кирил Добрев, тя дълго време беше дясна ръка на президента Георги Първанов. Според слуховете - и за една численост не станала негова снаха. Другият съсобственик е Ангел Гераксиев - предприемач от Гоце Делчев и някогашен ръководител на Общинския съвет в Благоевград - отново по линия на Българска социалистическа партия.

На 28 февруари 2011 година Общинският съвет приема новия Общ организационен проект на Благоевград. Минава и елегантният прийом за "наши хора ": Общ устройствен план дава опция за развиване на зоните за отдих и туризъм в местностите "Картала”, “Добро поле”, “Бачиново”, “Бодрост” и “Септемврийче”. За негативно време "червеното " ООД съумява да се снабди с всички нужни документи, измежду които и мнение на Районната ревизия по околна среда и води (РИОСВ), че парцелът не попада в предпазена територия и не се нуждае от Оценка на въздействието върху околната среда.

На 22 юни 2011 година тогавашният кмет Костадин Паскалев издава заповед, с която позволява изработването на Подробен организационен проект (ПУП), тъй като 18-те декара се намирали в курортна зона. "Червеното " ООД вади и останалите нужни мнения - от пожарната, от "ВиК " и така нататък, с които „ бетонират “ безпроблемното бъдеще на разрешителните за градеж.

През октомври 2011 година обаче мандалото хлопва: Българска социалистическа партия губи локалните избори, а от настойниците на това „ начинание “ към този момент не зависи нищо.

На 29 януари 2013 година Общинският експертен съвет по устройство на територията отхвърля да задвижи процедура за утвърждение на подробния организационен проект. А новият по това време кмет Камбитов е безапелационен, че подобен Подробен устройствен план няма да се прави, а в парка няма да има търговски комплекс. Общинският съвет постанова и мораториум върху строителството в зелени площи.

Миналата година на хоризонта се появява нова вяра - на кметския стол сяда Томов, който запретва ръкави да реши "проблема ".

И за малко да успее...

Сега, обаче отново ще се чака.....да се появи идващият угодлив кмет.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР