Скандални договори на Топлофикация - София за закупуване на квоти

...
Скандални договори на Топлофикация - София за закупуване на квоти
Коментари Харесай

С 500 000 лв. Топлофикация - София усъвършенствала удовлетворението ни

Скандални контракти на " Топлофикация - София " за закупуване на квоти за парникови газове на повишени цени, както и два " странни контракта " за стратегически и инициативни вероятности и вторият - за рационализиране на процеси за задоволеност на клиенти и повишение на събираемостта - показа ръководителят на Комисията по проверка Мая Манолова на съвещанието през днешния ден.

На комисията не пристигна кметът на София Йорданка Фандъкова, както и шефът на " Топлофикация - София ", която има задължения за милиони, бяха изпратени най-малко 10 служители от сдружението , които да дават отговор на въпросите на народните представители.

Манолова се възмути от този факт: " Фандъкова не е схванала какво ще се разисква през днешния ден, по същия метод се изпращат писмата на всички институции. От кмет тя се е трансформирала в служител, който единствено подписва документи . "
 Задълженията на Топлофикация-София са над 713 млн. лева
Задълженията на Топлофикация-София са над 713 млн. лева

Повече от 164 млн. лева от задълженията са просрочени

После отсече: Топлофикация - София на процедура е във банкрут . Манолова изнесе тревожни данни: 2016 година - отговорности - 726 млн.лв., към 31 декември 2020 година - отговорностите на сдружението са 1 милиард, към 30 юни 2021 година - 1.68 милиарда лева Най-големият заемодател на сдружението е БЕХ - общи отговорности са 711 млн. лева, просрочени 157 млн. лева, дължими лихви - 16 млн. лева - общо 727 млн. лева

След това Мая Манолова описа за договорите.

Разход за пазаруване на квоти за нездравословни излъчвания - от излиза наяве, че данните оповестени от уеб страницата на КЕВР - Топлофикация е закупила количество за квоти в размер на над 3.7 млн. лева, а КЕВР е признала 2.5 млн. тона.

По данните, изнесени от Манолова, през 2018 година Топлофикация - София разпорежда с контракт закупуването на квоти за въглеродни излъчвания на капиталов медиатор, обвързвано с главния състезател в енергетиката - " Гранд кепитъл " ООД, като в този контракт се дефинира и цената за закупуване квотите въглеродни излъчвания през идната години - единичната цена е била 28.5 евро на звук - общото количество за закупуване 800 000 тона на стойност 22.8 млн. евро. Имало е две покупко-продажби - 2019 година - цена 28.50 евро на звук, като пазарните цени сега на подписване на покупко-продажбите били 23 евро на звук, а за 2020 - цената е 25 евро на звук. Разликите в подписаните покупко-продажби са 10 млн. евро, разгласи Мая Манолова.

Представител на " Топлофикация - София " отвърна на обвиняванията: Дружеството не е в положително положение, само че сега не работи нелегално , защото вървят обжалвания по правосъден ред, не употребява специфични придобивки, а възнагражденията за правни услуги били по наредбата за адвокатските хонорари.

Тезата, че Топлофикация е направила покупко-продажби над пазарните - не е издържана, споделиха от там и отхвърлиха за разликата от 10 млн. евро., като аргумент била датата на подписване на контракта - към него не била с избрана цена за фиксиране на квоти. Мая Манолова отговори, че това е оптимално висока цена на звук и това го демонстрират справките. Към тези дати са тествани фючърсите на европейската борса и всички цени са по-ниски с количествата, по тази причина и обяснението било несъстоятелно.

Другите контракти, посочени от Мая Манолова - на стойност 327 000 лева с консорциум " Индевър " за стратегически и инициативни вероятности за " Топлофикация - София " ЕАД. И вторият контракт със " Ская " - за рационализиране на процеси за задоволеност на клиенти и повишение на събираемост - 573 000 лева
 Валентин Николов:
Валентин Николов: " Топлофикация " - София не е плащала нищо на БЕХ от март

Топлофикацията не може да си обслужва настоящите отговорности

Изпълнителният шеф на БЕХ Валентин Николов изясни, че " Топлофикация - София " не може да обслужва своите контракти , а БЕХ е длъжен да помогне на своето дъщерно сдружение и да заплати задълженията , тъй като в противоположен случай " Булгаргаз " като главен снабдител изпада в ниска ликвидност.

Единственото, което е платено от " Топлофикация - София ", е през март месец и то с малко лихви.

БЕХ може да се намеси единствено, в случай че сдружението влага в нови мощности и може да усъвършенства своето положение . Той цитира американски съветник по тази причина по какъв начин на " Топлофикация - София " може да се помогне: да бъде вложено в към 6000 мегавата, което ще понижи разноските за обслужване на София като европейски потребител и ще усъвършенства потреблението на мрежата в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР