Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери,

...
Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери,
Коментари Харесай

Мълния! Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

Скандалът с изгонването на 70-те съветски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават разкъсване на дипломатическите връзки сред България и Руската федерация, което не се е случвало в никакъв случай до момента.

" Ако до на следващия ден до 12 часа не бъде анулирано решението на българското държавно управление за експулсиране на 70-те чиновници на съветските задгранични институции на територията на България, съветското посолство у нас ще сложи въпроса пред съветската страна за закриването на задачата в София ".

Такава заплашителна нота е занесла персонално посланикът на РФ Елеонора Митрофанова в българското Външно министерство, научи Епицентър. бг от дипломатически източници.

" Смятаме оповестяването за «personae non gratae» и неприемливи
лица на 70 чиновници на съветските задгранични институции
на територията на Република България за невиждан,
оскърбителен, изцяло безпочвен и предизвикателен акт,
подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна
изцяло отхвърля тези обвинявания ", написа в нотата, с която Епицентър. бг разполага. (Виж по-долу факсимилето - б.р.)

" В случая, в случай че нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 (на българското МВнР) не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред съветското
управление безотлагателно ще бъде издигнат въпросът за
закриване на Посолството на Руската Федерация в Република
България. В този случай отговорността за извънредно тежките
последици за връзките сред Руската Федерация и
Република България ще бъде напълно върху Българската страна ", написа в документа.

Вече стана известно, че от групата от 70 души - чиновници на посолството, които са посочени за експулсиране, единствено 34 са дипломати. Останалите са механически личен състав. И откакто не са дипломати, към тях не може да бъде приложена глобата «personae non gratae». Така България е уличена в нарушаване на Виенската конвеция, която урежда тези връзки, и в неспазване на интернационалните контракти.

Според дипломати, решението е допустимо - по предложение на външния министър в оставка още през днешния ден кабинетът може да вземе сходно решение с гласоподаване от министрите. След което външният министър кани в Министерство на външните работи съветския дипломат и му връчва нова нота, с която се отдръпва остарялата.

Президентът би трябвало да свика незабавно КСНС, съобщи пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

Малко по-късно новината бе обявена и от Ройтерс
В дипломацията затваряне на посолство е доста покрай заледяване или преустановяване на дипломатически връзки. Това се прави при непосредствена опасност за сигурността на чиновниците - да вземем за пример експлоадиране на война или щурмуване на дипломатически обекти - или при мощно утежняване на двустранните връзки.

В такава обстановка нормално контактите сред две страни се затрудняват до краен лимит, а ползите на отдръпналата се страна се съставляват от посолството на трета страна. Такъв медиатор постоянно е страна с безпристрастен или дистанциран от проблемите в региона статут и известност - Швейцария, да вземем за пример.

Пет часа откакто Епицентър. бг заяви новината и разгласява нотата на посраник Митрофанова от Министерство на външните работи потвърдиха, че дипломатката е връчила нотата си, със следното изказване:

Днес в Министерство на външните работи, по искане на съветската страна, беше призната посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в безусловен звук се слага искане за отдръпване до 12 ч. на 1 юли 2022 година на нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства. В нотата се декларира, че в противоположен случай „ пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България “

От външното министерство осведомят, че навреме уведомили кабинета на министър-председателя за нотата на съветската страна и изиска инструкции за по-нататъшни дейности.

" Епицентър " напомня:

Дипломатическите връзки сред България и Русия датират от 7 юли 1879 година, когато Княжество България открива дипломатически връзки с Руската империя. Те са в пауза по време на Първата международна война, защото двете страни са от двата разнообразни лагера - България - от Централните сили, Русия - от Атлантата.

След Октомврийската гражданска война са възобновени, към този момент със РСФСР, както се назовава съветската страна. Това става през април 1918, само че през септември същата година още веднъж са прекратени.

През 1934 година държавното управление на 19-майците открива дипломатически връзки сред Царство България и Съюз на съветските социалистически републики. Десет години по-късно обаче, на 5 септември 1944 година, те ще бъдат прекратени от Съюз на съветските социалистически републики, когато той ще разгласи война на Царство България.

След замяна на писма на 14 и 16 август 1945 година връзките сред Царство България и Съюз на съветските социалистически републики са възобновени и от този момент не са прекъсвани.

 ру  ру-2

Очаквайте детайлности

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР