Скандалът около тайните партита на британския премиер Борис Джонсън се

...
Скандалът около тайните партита на британския премиер Борис Джонсън се
Коментари Харесай

Пандемичните партита на Борис Джонсън нямат край

Скандалът към тайните празненства на английския министър председател Борис Джонсън се разраства, откакто излезе информация за ново събиране на „ Дayнинг cтpийт “ 10. Британският ефирен канал ITV заяви, че Джонсън е чествал рождения си ден през юни 2020 година в резиденцията, тъкмо когато действаше първият локдаун в страната. На забавата са участвали към 30 души.

От „ Дayнинг cтpийт “ признаха, че е имало събиране на личен състав на номер 10, само че „ това е станало небрежно, с цел да честитят рождения ден на премиера и че той е участвал по-малко от 10 минути “. Правилата по това време забраняваха среща на повече от двама души на закрито, а заведенията, заведенията за хранене и кръчмите бяха затворени.

ITV заяви, че рожденият ден се е състоял в стаята, където се събира на съвещания кабинетът, малко след 14.00 ч. на 19 юни 2020 година и е бил плануван като изненада за Джонсън след завръщането му от публично посещаване в учебно заведение в графство Хертфордшър.

Според информацията на медията на празненството са участвали и фамилни другари. Говорител на „ Дayнинг cтpийт “ обаче сподели, че това не е правилно и че в сходство с разпоредбите министър председателят е бил хазаин единствено на дребен брой членове на фамилията отвън постройката същата вечер.

Източник е декларирал за BBC, че това събиране е било в действителност барбекю в градината на номер 10 с членове на фамилията на Борис Джонсън. Съгласно разпоредбите по това време единствено до 6 души имаха право да се събират навън при обществена отдалеченост.

BBC има информация, че брачната половинка на премиера Кари Симъндс, която тогава е била още избраница, е провела поднасянето на торта в стаята за срещи на кабинета и е пристигнала на празненството дружно с Лулу Литъл, дизайнерката на ремонта на двойката на жилището им на „ Дayнинг cтpийт “.

Бpитaнcĸият пpeмиep cтaнa oбeĸт нa oжecтoчeни ĸpитиĸи, cлeд ĸaтo по-рано този месец cтaнa яcнo, чe нeгoвият личeн ceĸpeтap e пoĸaнил нaд 100 дyши нa пapти в гpaдинaтa нa „ Дayнинг cтpийт “ в paзгapa нa пъpвия лoĸдayн пpeз май 2020 година Преди това пък се появиха видео материали за коледно празненство, още веднъж в резиденцията, когато на английските фамилии им беше неразрешено да се събират в огромни групи или с другари.

Различни медии през последните дни започнаха да разгласяват информация по техни източници и за още празненства, които са били по време на локдауните в страната. Те, както и всички други подозрения за събирания на „ Дayнинг cтpийт “, се проверяват. Очаква се Сю Грей, който създава отчет по случая, да излезе с публично мнение тази седмица. След това от партията на Борис Джонсън би трябвало да излязат с позиция за неговото бъдеще.

Междувременно министър председателят сервира своите извинения, само че те бяха признати с подбив. От началото на разкритията за празненства оставката му беше поискана няколко пъти както от опозицията, по този начин и от негови cъпapтийци, само че все още той отхвърля да я подаде.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР