Скална лопатка, използвана интензивно за копаене на проби от лунната

...
Скална лопатка, използвана интензивно за копаене на проби от лунната
Коментари Харесай

Лунна лопатка за почва от мисията „Аполо 16“ продадена на търг за 874 998 долара

Скална лопатка, употребена интензивно за копаене на проби от лунната повърхнина по време на задачата „ Аполо 16 “ през април 1972 година, от сбирката на Чарли Дюк, бе продадена преди дни за сумата от 874 998 $ на търг. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на RR Auction.   
Чарли Дюк и Джон Йънг копаят с тази лопатка в лунната почва за първи път в историята на човечеството по време на трите им разходки отвън кораба. С лопатката те събират 95,8 кг лунни проби за проучване от учените – в това число „ Big Muley “, парче канара, тежащо 11,7 кг. 
Два огромни бутона с пружина разрешават на главата на лопатката да се върти в позиции на 180°, 45° и 90°, позволявайки ергономично копаене, загребване и изстъргване. Ожулванията по острието на лопатката са се получили по време на работа с нея. Думата „ лопата “ се чува най-малко 50 пъти от астронавтите в стенограмата на диалозите със Земята.
На един от документираните видеозаписи на EVA-1 в кратера Плъм се вижда по какъв начин Дюк събира лунна почва с лопатата, изсипва я в торба, която държи Йънг. Йънг споделя: „ Чарли, ще паднеш тук долу с всички тези камъни. “ Дюк, смеейки се, дава отговор: „ Не. Ще ти дам лопатата след минутка, когато изпълня, и ще се заменяем. Дюк продължава: „ Тази лопата е страховит инструмент, ще ви кажа... “ Йънг измънква едно: „ Да-мм... “.


Малко реликви от лунното кацане са толкоз добре употребявани или добре документирани като тази лопатка за лунен камък, която след задачата Дюк резервира като сувенир. Той си спомня, че на Земята се връща още единствено една от галактическите лопатки (от задачата на „ Аполо 14 “). Другите са били оставени на Луната, както и удължението на дръжката на продадената на търга лопатка. Причината е – да се икономисват непотребни килограми товар на противоположния път към дома.
Експонатът на търга е бил съпроводен от в детайли изложение за произхода му, подписано от Чарли Дюк. В него се споделя: „ Удостоверявам, че тази лопата със сериен номер 1005 и номер на част SEB39107047-302 беше един от геологичните принадлежности, употребявани от екипажа на а „ Аполо 16 “ по време на тридневния ни престой на лунната повърхнина в планините на Декарт. Използван е като лопата за събиране на проби от лунен прахуляк и скали на повърхността на Луната и като инструмент за копаене на канали в лунната повърхнина, с цел да можем да събираме проби от под повърхността... По време на нашите 72 часа престой на Луната, използвахме тази лопата и други принадлежности, с цел да съберем над 200 паунда скални и почвени проби… Тази лопата е мое владеене, откогато се върнахме от Луната. “
Описанието включва също фотокопие на окончателния лист за предпазване на Apollo (ASL), в който е посочено „ SEB 39107047-302, Scoop, Large Adjustable “ като съоръжение, прибрано на борда на лунния модул.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР