Ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка

...
Ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка
Коментари Харесай

Шефът на ББР: 90% от портфейла е даден на 20 фирми -

" Ситуацията в страната и несигурността оказват въздействие върху Българската банка за развиване. Има решения за банката, които би трябвало да се гласоподават в Народното събрание ".

Това сподели пред БНР Валентин Михов, ръководител на надзорния съвет на ББР. И уточни, че Делян Пеевски не е вземал заеми от банката като физическо лице.

" Засега няма данни той да е взел участие във вземането на заеми от банката ", сподели той.

Най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла.

" 20 заема са 1,6 милиарда лв. от общ портфейл 1,8 милиарда лв.. През последните 12 месеца работа на банката беше да пренасочим от това да дава малко заеми на огромни кредитополучатели към доста заеми за дребни кредитополучатели. От началото на годината ББР е дала 73 заема, които са повече от отпуснатите през предходните пет години. С дъщерната организация и лизингова компания общо са 150. Средният размер е 300 000 лв.. Ако продължим да подвигаме броя на кредитополучателите, уповавам се следващата година да реализираме задачата - 50 и 100 на месец ", добави Михов в предаването " Неделя 150 ".

Той уточни, че не чака огромни промени във връзка с лихвите и смяната в % и очерта задачата на банката – оптимално огромен кръг от компании да имат достъп до финансиране и да се работи по антикризисни стратегии.

" Проблем в България е финансовата просветеност. Тъй като не са финансово грамотни, дребните ни предприятия се плашат да теглят заем. Нашата задача е да даваме достъп до финансиране на тези компании, които хем са жизнеспособни, хем не получават пари или задоволително пари в комерсиалните банки ", изясни финансовият експерт.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР