Ситуацията в Бородянка е много по-ужасяваща от тази в Буча.

...
Ситуацията в Бородянка е много по-ужасяваща от тази в Буча.
Коментари Харесай

Ден 44: В Бородянка е по-ужасяващо, отколкото в Буча, обяви Зеленски

Ситуацията в Бородянка е доста по-ужасяваща от тази в Буча. Това разгласи украинският президент Володимир Зеленски дни откакто армията си върна контрола върху градчето на северозапад от Киев. Преди дни фотоси на убити цивилни по улицата на Буча и известия за всеобщи гробове предивизкаха интернационално отвращение против дейностите на съветските сили, които се отдръпнаха от региона на столицата.

По-страшно е

Според Зеленски обаче в Бородянка ситуацията е по-тежко.

" Има повече жертви. Всяко закононарушение ще бъде разкрито и всеки главорез ще бъде открит ", предизвести той.

По-рано украинският основен прокурор Ирина Венедктиова съобщи, че под останките на жилищен блок са били открити 26 тела.

" Само цивилното население е било взето на прицел. Няма никакъв боен обект в това обитаемо място ", съобщи тя.

Според нея все още е мъчно да се каже какъв брой тъкмо са жертвите. Според Венедиктова руснаците са употребявали касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън.

" Има доказателства за военни закононарушения на съветските сили на всеки ъгъл. Врагът тайно е бомбардирал жилищна инфраструктура вечер, когато оптимален брой хора са си вкъщи ", съобщи Венедиктова, представена от Българска телеграфна агенция.

Най-малко 5 хиляди жертви

Най-малко пет хиляди са жертвите в Мариопул, заяви новият кмет на града на Константин Ивашченко. Той бе подложен отпред от проруските сили. През последните седмици Мариопул бе под съветска блокада и бе тежко обстрелван. Според Ивашченко до 70% от жилищата са унищожени изцяло или отчасти. Той добави, че към 250 хиляди души са напуснали града, само че други 300 хиляди са останали.

Изключване

Русия бе изключена Съвета за правата на индивида към Организация на обединените нации. Това стана с резолюция на Общото заседание на организацията. Тя бе подкрепена от 93 страни. Подобна мярка бе взета и против Либия през 2011 година

Зеленски приветства решението. Той прикани да се резервира натискът и да се търси метод за реализиране на мир.
Мярката бе утвърдена и от американския президент Джо Байдън.

" Индикациите за изнасилвания, мъчения, изтезания - в някои случаи с поругаване на телата - са засегнатост за човечеството. Лъжите на Русия не могат да устоят пред неоспоримите доказателства за това, което се случва в Украйна ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР