Ситуацията в Беларус се променя в полза на Александър Лукашенко,

...
Ситуацията в Беларус се променя в полза на Александър Лукашенко,
Коментари Харесай

Руско издание: Защо Европа не помогна на беларуския протест?

Ситуацията в Беларус се трансформира в интерес на Александър Лукашенко, счита съветското издание Взгляд, в материал, показан без редакторска интервенция във " Фокус ". Ето какво гласи той:
" На протестиращите не им се удаде да извършат сполучлив блицкриг, не толкоз тъй като президент удържа страната, а по-скоро поради бързата готовност на личните си последователи. При това на опозицията ѝ липсва харизматичен водач и проект за деяние, а самият митинг доби и антируски темперамент (както демонстрира описът на опозиционният координационен съвет и програмата на Тихановская).
За тях единственият късмет идваше извън. Активистите се надяваха на ясна и цялостна поддръжка то Европейски Съюз, който събра опозицията и чийто ползи тях работи. В сряда, когато трябваше да се организира съвет на европейските водач, в чийто благоприятни условия беше да наложи тежки наказания на Беларус и Лукашенко.
Самата среща фактически се състоя. Но неговите решения, от гледна точна на беларуската съпротива, бяха разочароващи. Да, на съвета бяха изказани гръмки слова за поддръжка, а Европейски Съюз изрече мнението, че Лукашенко не е президент на страната. „ Изборите от 9 август не бяха нито почтени, нито транспарантни, ние не ги признаваме “, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той също така оповести, че ще бъде разгласява лист с значими беларуски политици и лица, виновни за тамошната обстановка, върху които ще се наложат наказания (като да вземем за пример възбрана за пътуване).
Проблема е във обстоятелството, че персонализираните наказания не могат да основат кой знае какво стеснение на беларуския хайлайф.
Като първо, тъй като обвързваните с президента сили за сигурност и представители на управляващите надали имат желание да посещават Европейски Съюз сега, не и до момента в който обстановката не се успокои.
 Може ли Европейски Съюз да притисне Путин и да спре поддръжката за Лукашенко? Може ли Европейски Съюз да притисне Путин и да спре поддръжката за Лукашенко?
Осъждането на държавното принуждение и опасността със наказания против Беларус няма да възпре Александър Лукашенко. Европейски Съюз би трябвало да принуди Владим...
Второ, като и „ дойче веле “ вярно отбелязва, Лукашенко израсна със глобите. Той надали ще посети Европа, а може да прекара почивката си безпроблемно и в Сочи.
Санкции против беларуската стопанската система биха били доста по-ефективни, само че те не бяха подкрепени от задоволителен брой страни. А що се отнася до поддръжка за протестиращите, Европейски Съюз се оказа доста великодушен и им дефинира 53 милиона евро помощ, която ще отиде право в тях, без да минава през беларуските управляващи, въпреки да би трябвало да се означи, че 94% от тази помощ (50 милиона) ще пристигна за „ да помогне на бизнеса и опазването на здравето в страната “, които са наранени от ковид.
Станалите жертви на принуждение по време на митингите ще си разделят единствено към 2 милиона евро. Като се има поради, че в страната до 13 август бяха арестувани към седем хиляди души, а по-късно още няколко хиляди, те наподобява ще получат не толкоз огромна сума.
Оставащият към милион е предопределен за подкрепяне независимостта на медиите. Което ще е най-вероятно от заплатите на поляци и литовци, на територията на чийто страни тези медии в този момент оперират.
Каква е повода за това държание? Според някои експерти, Европейски Съюз се опасява да удари мощно, защото това ще тласне Лукашенко в ръцете на Путин. „ Стареца “ даже е станал толкоз самоуверен, че не дава отговор на позвъняванията на Ангела Меркел, която се опита да се свърже с него, а вместо това получи препратено от Путин известие, изразяващо желанието на Беларус Европейски Съюз да не се меша в неговите вътрешни работи.
 Беларуската съпротива разгласи задачите си Беларуската съпротива разгласи задачите си
Координационният съвет на опозицията на Беларус за прекачване на властта не си слага задачата да промени конституционната система и вън...
Друга допустима причина е недоверието, което Европейски Съюз има в митингите и дали те ще съумеят да си завършат сполучливо. В Европа очевидно не имат вяра, че това ще се случи. А аргументите са няколко.
Едната причина е фал-старта на митинга. Да, той получи поддръжката на Запада, само че няма силата да извърши държавен прелом. Липсва някой изявен харизматичен водач, няма организационни структури, не се образува силова страна на недоволните, и най-важното, няма верен идеологически заряд. По-конкретно, беларуското общество по никой метод не е русофобско.
Втората, Западът доближи своя предел на опциите по отношение на Русия. Москва несъмнено си научи украинския урок и подхожда доста деликатно. А събитията в Украйна дадоха отражение и на прилежащите страни. Те служат като увещание какво би могло да се случи, в случай че една страна изпадне в цялостен безпорядък и революция.
 
Всичко за обстановката в Беларус вижте
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР