Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда в момента контролирана. Това

...
Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда в момента контролирана. Това
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда контролирана

Ситуацията с COVID-19 в Смолян наподобява сега следена. Това съобщи в Смолян министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, представен от Нова тв.

„ Лечебното заведение има 306 кревати, от тях 154 са за Коронавирус пациенти, а заетите все още са 64, има 90 свободни кревати. С тези кревати ще могат да бъдат поети потребностите, в случай че се увеличи натискът към лечебното заведение. Реанимационните кревати са 9, като 7 от тях са заети. На ден към 7-8 индивида минават през лечебното заведение. И тук се следи наклонността на национално равнище – подмладяване на пациентите. Преди малко в незабавен център беше призната жена на 44 години и тя ще бъде настанена непосредствено в реанимация “, разясни проф. Ангелов.

Здравният министър посочи, че и в Смолян, както и в останалите лечебни заведения, се вижда, че тези медици, които не са имунизирани при първата фаза, в този момент позитивират PCR тест, с клинична картина на болестта са и ще има лекуване, което би трябвало да бъде извършено. В Смолян има подобен случай. „ Ваксината е единствения вид, който може да ни помогне в битката с COVID-19 “, съобщи министър Ангелов.

Той акцентира, че към сегашния миг нямат терзания за дефицит на кревати на национално и локално равнище. „ Там, където имаме нараснал напън, усилваме леглата. Вече сме извънредно добре готови с всички нужни лекарства и консумативи, персонални защитни средства и терзания в тази посока нямаме. Над 50% са болните от Коронавирус в интензивните отделения в страната като в същото време този % понижава, защото разкриваме кревати, само че пациентите по безспорна стойност се усилват “, добави министър Ангелов.

Той уточни, че всички случаи на млади пациенти му се рапортуват персонално, за всички тях се правят инспекции, в това число и за децата и родилките. „ Такава инспекция ще бъде направена и в болничното заведение в Благоевград, с цел да бъдат изяснени всички обстоятелства към гибелта на тази родилка. Съболезнования на околните на дамата, доста неприятно е това, само че болестта протича грубо “, добави министър Ангелов.

По отношение на имунизацията на Janssen, той изясни, че на 15 април чакат по предварителни данни да има такава ваксина в Европейски Съюз и ние ще получим от нея. Когато пристигна тя ще бъде публикувана в страната и приложена на хората. Министърът посочи, че няма проблеми с обезпечаването на вторите дози на в този момент прилаганите ваксини в страната и откакто завърши инспекцията в Пловдив, имунизирането ще продължи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР