Ситуацията около Украйна се изостря. САЩ са информирали съюзниците си

...
Ситуацията около Украйна се изостря. САЩ са информирали съюзниците си
Коментари Харесай

САЩ: Русия може да нападне Украйна на 16 февруари


Ситуацията към Украйна се изостря. Съединени американски щати са уведомили съдружниците си в Европа, че чакат съветско нахлуване над Украйна още идната сряда, написа " Шпигел ". След Съединени американски щати, и Германия прикани жителите си да изоставен Украйна.

Предупреждението звучи съществено: предстоящото съветско нахлуване над Украйна може да стартира идната сряда. То се основава на последните сведения на американските секрети служби, които са уведомили съдружниците на Съединени американски щати от НАТО.

На службите са известни и редица елементи към плануваното нахлуване, включително маршрутите на настъплението, кои съветски елементи ще вземат участие в него и какви задания са им сложени. Като допустима начална дата за нападението се показва 16-и февруари. Както прецизира " Шпигел ", данните се основават на сведения от дипломатически и военни източници. Според тях, американците са прихванали информации, които приказват красноречиво за това, че съветското управление приготвя военните за начало на интервенцията идната сряда.
Редакцията предлага
Уточненията от Берлин гласят, че подадената информация е доста детайлна и подкрепена с данни от разнообразни източници. И все пак е доста мъчно да се вършат безапелационни заключения по отношение на това дали следва директно съветско нахлуване. Според специалисти не е изключено този ход на Съединени американски щати да е с превантивна цел - да осуети възможни съветски проекти за нахлуване.

В Белия дом съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е отказал да разяснява тези информации. " Не споделяме, че президентът Путин е взел дефинитивно решение ", съобщи той пред публицисти.

И германците бяха призовани да изоставен Украйна

В Австралия, където е на посещаване, американският държавен секретар Антъни Блинкен предизвести, че предстоящото съветско нахлуване може да стартира още преди края на Олимпийските игри в Пекин на 20-и февруари. Малко преди този момент президентът Джо Байдън прикани американските жители в Украйна да изоставен страната неотложно, какъвто апел насочи в това време и федералното държавно управление в Берлин.

Американски медии пък оповестиха за извършено в четвъртък късно вечерта в оперативната зала на Белия дом незабавно съвещание на основните съветници по сигурността. В петък Съединени американски щати са уведомили съдружниците си в НАТО за събраната оперативна информация, а в следобедните часове президентът Байдън е провел телефонна конференция с всички държавни и държавни ръководители от Европейски Съюз. Поканени са били и председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Операцията крие опасности за Русия

Ако в действителност се стигне до нахлуване, една против друга ще се изправят две неравностойни армии, сравнявани с Давид и Голиат. Руската доста превъзхожда украинската, което обаче напълно не значи, че едно вероятно нахлуване против Украйна не крие рискове за руснаците.

В съпоставяне с 2014-а година, когато Русия анексира Крим, украинската войска е доста осъвременена, а бойците са по-добре подготвени, за което и НАТО изигра значима роля. Подобрено е и въоръжението: Украйна към този момент има турски бойни дронове " Байрактар TB2 ", в чиято нападателна мощност съветските сили имаха опция да се убедят в Сирия. Освен това украинската войска разполага и със свръхмодерните противотанкови ракети " Джавелин FGM-1248 ", които сами намират задачата. Една такава ракета коства 100 хиляди щатски $, а Съединени американски щати към този момент са доставили на Украйна няколкостотин.

И още един фактор, наред с числеността и въоръжението, ще е определящ за изхода от вероятен боен конфликт: " Ще зависи от това по какъв начин са ситуирани бойните елементи от двете страни, кой къде и с какви запаси разполага, какъв брой бързо могат да бъдат прехвърляни подкрепления и какъв брой дейно е в положение да отбива хакерски атаки Украйна " споделя пред списание " Фокус " Хайнрих Браус от Германското сдружение за външна политика.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Кризата в Украйна: Съединени американски щати трансферират още бойци в Европа
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР