Системата за електронни рецепти ще стартира тестово до края на

...
Системата за електронни рецепти ще стартира тестово до края на
Коментари Харесай

Системата за електронни рецепти ще стартира тестово по Нова година

Системата за електронни предписания ще започва тестово до края на годината или при започване на 2021 година Преходен интервал, в който ще могат да се купуват медикаменти и с хартиени предписания, ще има. Това заяви Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

Единствената разлика при електронните предписания ще бъде мястото им на предпазване – във виртуално устройство. Въпрос на конфигурация на системата е дали лекарят ще може да поправя към този момент издадена рецепта и дали няма да е по-правилно да издаде нова, разяснява Вълев във връзка подозренията на персонални лекари, че няма да имат достъп до към този момент издадена рецепта.

Как ще работи системата?

Лекарят изписва рецепта, която се качва във виртуалното досие на пациента. След това пациентът или негов непосредствен вършат идентификация, с която фармацевтът влиза в досието на пациента.

Фармацевтът на гишето да може да вижда всички останали лечения, давани до момента на пациента, с цел да може да съобрази дали новото изписано лекарство е съответно – за това фармацевтите упорстват от дълго време, уточни Антон Вълев пред БНР. "Лекарят избира лечението, само че на всички места по света вторият човек, който утвърждава лечението, е магистър-фармацевтът ", акцентира той.

"Ако лекарят е изписал повече медикаменти и фармацевтът понижи някои, в електронната система лекарят ще може да го види. В настоящия миг, в случай че фармацевтът понижи лекарство по хартиената рецепта, лекарят нищо не вижда ", изясни специалистът.

По думите му електронизацията в един миг ще покаже кой какво изписва и дали има клатушкане към продуктите на избрана компания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР