Системата Starlink на SpaceX вече наброява около 1700 оперативни спътника

...
Системата Starlink на SpaceX вече наброява около 1700 оперативни спътника
Коментари Харесай

Сателитите на Илон Мъск могат да заменят GPS навигацията

Системата Starlink на SpaceX към този момент наброява към 1700 оперативни спътника и по последни данни може да се употребява за световно позициониране, сходно на съществуващите системи GPS или GLONASS. До този извод е стигнала самостоятелна група учени от Държавния университет в Охайо, която няма нищо общо със SpaceX.

Учените обявиха, че тяхното изследване е първият самостоятелен от SpaceX опит за проучване на навигационните благоприятни условия на спътниците Starlink. В опита учените са триангулирали сигнали от шест спътника Starlink и са определили местоположението на обекта на Земята с акуратност под 25 фута или 7,7 метра. Такива знаци са много сравними с световната акуратност на позициониране на GPS системата, която сега варира от 5 до 10 метра.

По този метод системата Starlink, основана да дава широколентов интернет на всички места по света, може да получи друга функционалност, която по някои параметри ще бъде доста по-добра от GPS. Първо, учените от Охайо означават, че спътниците Starlink са на орбита към 1200 км, което е доста по-близо от спътниците GPS на междинна околоземна орбита (от 2 до 35 000 км), което обезпечава на Starlink по-голяма отбрана от блокиране.

В допълнение, спътниците на SpaceX се изстрелват доста по-често от GPS устройствата, което дава повече място за надграждане. Друго преимущество на потреблението на Starlink за задачите на световното позициониране е непрестанно възходящата акуратност на системата, защото повече спътници се извеждат в орбита. Ще напомним, че общото " съзвездие " на SpaceX ще включва над 40 хиляди спътника.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР