Сирийските медии, а след тях и български, съобщиха, че при

...
Сирийските медии, а след тях и български, съобщиха, че при
Коментари Харесай

Военната сила зад Башар Асад - какво предизвикателство е за Турция?

Сирийските медии, а след тях и български, оповестиха, че при освобождението на стратегическия значим град Саракиб в провинция Идлиб в Сирия, на сирийските " Тигри " изключително помогнала съветската авиация. Истина е, само че не е цялата истина. Между редовете изпадна фактът за присъединяване на шиитите от " Хизбула " и на аварийните елементи на Националната армия.
Според уеб страницата topwar.ru, " Тигрите " действително са 4-хилядно милиционерско опълчение. От предходната година имат статут на специфична дивизия като самопризнание за бойните им заслуги. По-скоро те съставляват усилена бригада. Те са елитно поделение, профилирано за настъпателни интервенции, което по-рано се е наричало " Силите на тигъра ", включващо бригадите " Силите на гепарда " и " Гепардите ". Освобождаването на Саракиб е последната им изява.
Миналата година " Тигрите " отхвърлят да влязат в състава на Сирийската арабска войска (САА), само че не престават да се числят към Сирийските арабски въоръжени сили (САВС). Те не желаят да изгубят организационната и финансова си самостоятелност, тъй като заплатите им в опълчението са два пъти по-високи, в сравнение с в армията (финансира ги известният в Сирия предприемач Рами Маклуф, братовчед на президента Асад).
Националната армия, взела участие в освобождението на Саракиб, също заема изключително място в Сирийските въоръжени сили. Тази елитна армия е предопределена за отбрана държавното управление на Сирия и поддържане на сигурността в централен Дамаск. По време на гражданската война армията се разраства до пълноценна дивизия, допълнена с 2 танкови и една механизирана бригада, полкове със особено предопределение и други спецподразделения. Те са употребявани на сериозни сектори по фронта, да вземем за пример при отстъплението от Саракиб. Според специалисти, Националната армия е изиграла решаваща роля при окончателното освобождение на града.
Сирийската арабска войска обаче е основната ударна мощ на Башар Асад, макар че тя понесе доста загуби по време на бойните дейности. Например в нейните елементи съвсем не е остава лека бронирана техника от времето преди войната. Същото е и с редовия персонален състав, набиран на правилото на наложителната военна работа и изпращан в пердах след минимално образование. Затова в поделенията съставът не е с еднородна подготовка и от тук произтичат доста проблеми в бойната активност.
Сайтът topwar.ru да вземем за пример твърди, че Саракиб е зарязан заради безконтролно отношение към поставената бойна задача. Според специалисти, подразделенията не се закрепили инженерно на заетия рубеж – изкопаване на окопи, съоръжение на картечни и противотанкови гнезда и други защитни действия. Не са направени укрития за комплексите за Противовъздушна отбрана и за танковете. Затова турската артилерия и ударни дронове безусловно ги помлели.
Сирийски медии пишат, че съветските военни съветници съумели да вкарат някакъв ред и това осигурило завладяването на Саракиб. Сега в арсенала на САА има няколкостотин (предимно съветски) танка, цевна и реактивна артилерия, тежки огнеметни системи.
Около 100 000 военнослужещи са обединени в 5 армейски корпуса, две обособени танкови и една механизирана дивизия. САА е поддържана от над 10 ударни вертолета и към 80 самолета. Преди настъплението в Идлиб тези сили доста превъзхождат закрепилите се в провинцията терористични групировки.
Така беше, до момента в който не се намеси турската войска. Тя употребява в Идлиб средства за РЕБ (радиоелектронна борба), ударни и разследващи дронове с целеуказване за далекобойната артилерия. С подобен съперник сирийците се сблъскват за първи път и естествено несполуките идват. Възвръщането на Саракиб обаче демонстрира, че сирийската войска може да се приспособи към новите условия.
В боевете за Саракиб вземат участие, въпреки и по-ограничено, Националните сили за защита. В разгара на войната с " Ислямска страна " Башар Асад не съумява да извърши всеобща готовност, а боевете се водят в предградията на Дамаск. Тогава президентът Асад инициира основаване на доброволчески военизирани формирования по народен, набожен и териториален принцип. Тук той намира поддръжка, тъй като става дума на първо място за отбрана на домовете и селищата от опълченците. Включват се друзите, арменците, палестинците, християните, алавитите – общата бройка на Националните сили за защита нараства до 110 000 бойци, които укрепват военното състояние на сирийското държавно управление.
Сега формированията от доброволци се употребяват главно като запас на сериозни посоки, въпреки основното им предопределение е териториалната защита. В боевете за Саракиб да вземем за пример локалните опълченци вземат присъединяване в пречистване на селищата от останки от терористически групировки.
Като цяло държавните сили на Сирия в този момент разполагат с задоволителни благоприятни условия за заличаване на последните терористични свърталища на своя територия. Само че те не могат да се оправят без помощ с втората по бройка войска в НАТО – турската.
Превод: Ганчо Каменарски
Още: " Ердоган: Турция няма да анексира сирийски територии "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР