Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата

...
Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата
Коментари Харесай

Ердоган, Путин и Рохани обсъждат ситуацията в Сирия в Анкара

Сирия и руско-турските връзки в енергетиката са акцентът във визитата на съветския президент Владимир Путин в Турция, която стартира във вторник.

Това е първото посещаване на Путин в чужбина, откакто беше определен за президент за четвърти мандат.

Очакванията са Владимир Путин и Реджеп Ердоган да следят с видеоконферентна връзка първата бетонна заливка на първата турска атомна централа " Аккую " от съветския колос " Росатом ". Тя се строи в южна Турция, а проектите са да бъде приключена до 2023 година

Двамата президенти ще обсъдят и обстановката в Сирия. В сряда към тях ще се причисли и иранският президент Хасан Рохани.

Путин, Ердоган и Рохани от две години са известни като така наречен " гаранти " на мирния развой в Сирия. Те реализираха сделка за така наречен " деескалационни зони ", в които трябваше да се приключи огънятот предходната пролет. Това обаче не се случи на всички места и в някои от зоните спорът продължава, като следения най-вече от бунтовници Идлиб. Очакванията са бъдещето на " зоните ", които легитимираха взаимните им старания в Сирия, да е измежду обсъжданите тематики.

Има упования да бъде разисквана и турската интервенция в Северна Сирия, където трите страни " гаранти " имат разнообразни ползи.

Посещението на Путин стартира часове, откакто в последния по-голям размирен анклав в Сирия - Източна Гута (която трябваше да е една от " деескалационните зони " ), стартира евакуиране на въоръжениопозиционни групировки от най-големия град - Дума, към следени от опозиционни бойци региони.

Освен това часове преди визитата на съветския президент в Анкара, турската генерална прокуратура издаде заповед за ареста на живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен поради убийството на съветския дипломат Андрей Карлов през 2016 година

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР