Синдикатите започнахме процедурата за новия КТД още в началото на

...
Синдикатите започнахме процедурата за новия КТД още в началото на
Коментари Харесай

Д-р Кокалов: Здравеопазването ни е на този хал, защото не се прави реформа

Синдикатите започнахме процедурата за новия КТД още при започване на годината, само че работодателските организации саботираха процеса. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК доктор Иван Кокалов.

„ Нашата работа като синдикални организации дружно с сътрудниците от „ Подкрепа “ е да представим план на Колективния трудов контракт, който да бъде разискван на Отрасловия съвет. Ние го представихме, а по-късно работодателите започнаха да желаят да им предоставим разбори за какво и по какъв начин е изчислено, вместо непосредствено да влезем в договаряния и да кажат: „ това не можем да осъществим “ или „ предлагаме еди-какво си “, сподели доктор Кокалов.

По думите му казусът е, че доста от работодателите не могат да изпълнят остарелия КТД и заради тази причина те „ желаят да тупат топката и да падне договорът “.

„ Изискването на Европейска комисия е 80% от работодателите да са подписали Колективен трудов контракт “, сподели още доктор Кокалов.

„ КТД договаря началните заплати по категории. В същото време минималната работна заплата се подвигна. Нашето предложение постоянно е било да има разделяне по категории лечебни заведения, като най-високата са университетските лечебни заведения, а най-ниската – общинските лечебни заведения. Нашето предложение постоянно е било да се стъпва върху минималната работна заплата и сестрите да получават минимум две минимални заплати, а лекарите – две заплати и половина. Стартовата заплата не е брутната “, сподели още синдикалистът.

Д-р Кокалов напомни, че част от общинските лечебни заведения са достигнали тези равнища, други не са, само че всеки шеф е трябвало самичък да си направи разбор, а не да се натоварва с този разбор Министерството.

„ Не съм последовател на натиска на улицата. Ако ще сменяме министъра на 4-5 месеца, не може да се прави промяна, а опазването на здравето ни е на този хал, тъй като не се прави промяна “, съобщи още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР