Синът на убития в саудитското консулство в Истанбул журналист Джамал

...
Синът на убития в саудитското консулство в Истанбул журналист Джамал
Коментари Харесай

Синът на Джамал Кашоги пристигна в САЩ

Синът на убития в саудитското консулство в Истанбул публицист Джамал Кашоги - Салах бин Джамал Кашоги, дойде в Съединени американски щати, съобщи ДПА, като се базира на локални медии.

Салах е най-големият наследник на Джамал Кашоги. Той има двойно саудитско-американско поданство. Салах не можеше да напусне Саудитска Арабия, откакто Рияд вкара някои ограничавания върху задграничния му паспорт. Във вторник Салах бе сниман да се ръкува със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман,.

Саудитска Арабия призна, че Джамал Кашоги е бил погубен в саудитското консулство в Истанбул, откакто отхвърляше това в продължение на две седмици.

В телефонен диалог със саудитския крал Салман немският канцлер Ангела Меркел осъди убийството на Джамал Хашоги. Тя прикани за бързо, транспарантно и надеждно следствие, а също виновните за убийството да бъдат изправени пред правораздаването, съобщи Ройтерс, като се базира на държавно официално съобщение.

Канцлерът най-решително осъди убийството на журналиста и ясно акцентира, че незабавно би трябвало да се изяснят събитията към него.

Европейският съюз би трябвало да спре продажбите на оръжия за Саудитска Арабия след убийството на Кашоги, съобщи австрийската външна министърка Карин Кнайсъл пред немския в "Велт ".

Според нея сходно нещо може да помогне и за слагане на завършек на "ужасяващата война в Йемен ", която е лишила живота на над 10 000 души и е принудила над 2 милиона души да изоставен домовете си.

"Спирането на доставките на оръжия, препоръчано от немския канцлер Ангела Меркел би било верен сигнал ", сподели Кнайсъл пред "Велт ".

Австрия към този момент спря изпращането на военно съоръжение в Саудитска Арабия през март 2015 година, напомни министърката. Франция и Англия са огромни снабдители на оръжие за Рияд. Френският президент Еманюел Макрон сподели на саудитския крал Салман в сряда, че Франция в съгласуваност с сътрудниците ще предприеме дейности против тези, които са виновни за убийството на Джамал Кашоги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР