Определени кръгове в Европа могат да използват сегашните руски успехи

...
Определени кръгове в Европа могат да използват сегашните руски успехи
Коментари Харесай

Харков: Тази битка може да се превърне в преломен момент за изхода от войната в Украйна

Определени кръгове в Европа могат да употребяват сегашните съветски триумфи в региона на Харков за оказване на напън върху Киев за започване на договаряния с Москва. " Политико " цитира няколко високопоставени украински офицери, които считат, че един пробив на фронтовата линия може да отслаби решимостта на украинските военни и да подкопае бойния дух.

Дали стартира ново пълномащабно нахлуване на съветската войска северно от Харков или това е просто промеждутъчен стадий преди предстоящата лятна атака на руснаците, ще покажат събитията на фронта, споделя за Дъждовни води австрийският боен историк полковник Маркус Райзнер.

Каква е задачата на съветските сили край Харков

Относно предизвестието на шефа на украинското военно разузнаване военачалник Буданов, че в Сумска област съветските елементи могат да нанесат по-мощен удар от този в Харковска област, австрийският боен специалист споделя, че настоящата в региона съветска армейска формация " Север " наброява сред 50 и 70 хиляди бойци, които разполагат с близо 400 танка, 1000 бронирани машини, 1000 артилерийски оръдия, 25 хеликоптера и 25 изтребителя.

Тези сили преследват три ясни цели, споделя Райзнер: " Първо те ще се опитат да основат буферна зона северно от Харков. На идващ стадий тази зона ще разреши на съветските елементи да я употребяват за плацдарм за по-мащабно тяхно нахлуване. И не на последно място това ще затрудни в допълнение украинската защита, защото в този момент съществуващата 1200-километрова фронтова линия ще се усили с нови 200 километра. Практически това ще значи, че Украйна ще би трябвало да пренасочи свои запаси от Часов Яр или Авдеевка към Харковска, а евентуално и към Сумска област ".

С какви сили разполагат руснаците

Райзнер не счита, че тези сред 50 и 70 хиляди съветски бойци ще са задоволителни за реализиране на съветски пробив към Волчанск, Харков и Суми, само че отбелязва следното: " Това, което следим в този момент, е типично за войната на безсилие, която водят руснаците. Те се пробват да основават непрекъснато работа на украинците, с цел да не могат те да натрупат никакви оперативни запаси, които ще са им нужни на един по-късен стадий, примерно през 2025 година, когато могат да създадат нов опит за освобождението на окупираните си територии. Това изисква съществуването на стратегически запаси - като тези, които бяха нужни за провалилата се лятна атака на Украйна ".

Относно рецензиите, че Украйна не е построила мощна отбранителна линия в региона, пробита в този момент от съветските елементи, Маркус Райзнер споделя: " Малко по-сложно е, в сравнение с наподобява. Първо, отбранителните линии не са построени непосредствено на границата, тъй като следователно те биха попаднали под непрестанен обстрел от съветските елементи. Украинската защита е издигната по-навътре, в дълбочина. Така породи една избрана " сива зона ", която беше сполучливо окупирана от съветските войски. През идващите няколко дни, даже може би през идната седмица, ще забележим дали първата отбранителна линия на украинските въоръжени сили ще може да издържи на натиска на съветската войска. От това ще можем да заключим и дали решението за създаване на отбранителни линии по-навътре в украинската територия е било вярно ".

Най-слабото място на украинците

Най-слабото място на украинците сега са ресурсите от всевъзможен тип, счита Райзнер - дефицитът на танкове, бронирани машини, артилерийски системи и муниции за тях, както и на бойци, подготвени да работят с тези системи. Освен това бранителите се нуждаят от боеспособна авиация, нужна за поддръжка от въздуха на удари против настъпващите сухопътни сили, както и от противовъздушна защита на къси, междинни и дълги дистанции.

Руските офанзиви с авиационни бомби ФАБ са доста мъчителни за украинците, тъй като стопират всички техни опити за нахлуване. Затова една ефикасна противовъздушна защита е от извънредно значение за украинците, прибавя австрийският полковник. Ако руснаците стартират - редом с офанзивата си в Донбас и в Харковска област - и нахлуване в региона на Суми, това ще направи задачата на украинците още по-трудна, защото те ще би трябвало да пренасочват и към този регион запаси - т.е. бригади и батальони със съответното съоръжение, прибавя военният специалист и наблюдаващ.

Ще бъде ли принудена Украйна да договаря?

На този въпрос на Дъждовни води Маркус Райзнер споделя, че въпросът опира до това каква цена ще би трябвало да бъде платена. В една война на безсилие всичко може да се промени и доста бързо - тъй като обстановката в този момент е на ръба. Нещата зависят от количеството налични или изчезнали запаси: " Ако настъпи миг, в който ресурсите са изчерпани, събитията могат да се развият доста бързо. Единствената в действителност надеждна отбранителна линия, с която разполага Украйна, е Днепър. В най-лошия случай украинските сили ще би трябвало проведено да се изтеглят зад Днепър. Това би означавало делене на страната ", споделя Райзнер.

Според него руснаците не разполагат с задоволително хора, с цел да създадат пробив и да обхванат дълбоко в украинската територия. Затова те следват тактиката на войната за безсилие. Назначаването на Андрей Белоусов за министър на защитата е явен сигнал, че Русия залага на продължителна война, споделя още полковник Маркус Райзнер.

 

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР