Силвия Аздреева стана първата българка, изкачила втория по височина връх

...
Силвия Аздреева стана първата българка, изкачила втория по височина връх
Коментари Харесай

Първата българка, изкачила връх К2: Човек загина пред очите ми, страхувах се за живота си

Силвия Аздреева стана първата българка, изкачила втория по височина връх на Земята К2 (8841 м).

През 2014 година Боян Петров стана първият българин, изкачил сполучливо върха, а през февруари 2021 година там почина Атанас Скатов.

37-годишната Силвия Аздреева е родом от Петрич и също така е първата нашенка, която е съумяла да изкачи поредно Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) за малко повече от денонощие.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚜️SILVIA AZDREEVA⚜️ (@silviasilvita)

Превземането на К2 е било съпроводено с доста компликации и тествания за човешкия дух. Във фейсбук Силвия разказа в разтърсващ роман перипетиите си по пътя към върха и противоположния път:

„ K2!
27 юли 12:53 ч.
Думите са малко, с цел да опишат какво преживяваш, с цел да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в Света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и назад в лагер 3!

Лошото и изменчиво време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме несполучливо. Изключително стръмен и техничен, само че най-много рисков – по време на щурма бях очевидец на 5 лавини тъкмо до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck!

За благополучие никой не пострада, успяхме да се изкопаем отдолу под нея, само че ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми. Човек почина пред очите ми, в единия миг беше жив, а на връщане трябваше да прескочим натрупа му на ледения борд, по който минаваме…

Не, на К2 няма кой да те избави толкоз бързо, би трябвало да чакаш с дни…няма да загатвам с детайлности останалите мъртви тела по пътя.

Опашка от алпинисти, доста от които толкоз мудни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отхвърлиха и се върнаха.

А връщането назад? Най-кошмарното тридневно прекарване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи, нови произшествия и да, опасявах се за живота си..

Тази планина не е за всеки, тя не позволява всеки. К2 е с доста тежък темперамент. Да, може би рискувах, само че белким всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запаметяващо се!

Първото нанагорнище от българска жена-този връх е за всички българи и най-много за всички български дами, тъй като ние също го можем!

Благодаря за поддръжката на моето семейство и другари, без вас нямаше да се оправя! “

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР