Силно земетресение в Румъния беше усетено и в България малко

...
Силно земетресение в Румъния беше усетено и в България малко
Коментари Харесай

Нови трусове на Балканите: Земетресението в Румъния е било усетено и у нас

Силно земетресение в Румъния беше усетено и в България малко преди 17:00 ч. през днешния ден. Трусът е бил с магнитуд 5,2 по Рихтер, на към 8 км. от румънския град Търгу Жиу, окръг Горж. В същия регион, който е на 102 километра югозападно от град Сибиу, е последвал второстепенен трус от 3 по Рихтер. Няма данни за материални вреди или жертви.

40 минути по-рано земетресение с магнитуд 4 по Рихтер удари и хърватския град Баня. Трусът е бил на дълбочина 19 километра и на 59 километра югоизточно от Загреб. Той е усетен и в сръбски градове, измежду които и столицата Белград.

Няма директна връзка сред земетресенията в Турция от предходната седмица и днешното земетресение в Румъния. След главния трус има и два вторични - единият с магнитуд 2,9, а другия 3,6 по Рихтер.

Земетресението в Хърватия не е усетено на територията на страната, а е маркирано от Европейския сеизмологичен център.

" За нашия регион изключително, в случай че вземем съответно като позиция България, може да го назовем мощно, в случай че гледаме в общ проект това е относително умерео земетресение. Особено в този момент имаме за образец земетресението 7 и нещо, което беше в Турция. Двете са безусловно несравними. Абсолютно никаква връзка. Районите са разнообразни. Прогнозиране на трусове - това безусловно не може да се прави все още. Земетресенията са събития, за които разбираме откакто се случат. Не можем да кажем нищо авансово ", изясни Валентин Бучакчиев - дежурен сеимзолог в НИГГ - Българска академия на науките.

Трусовете са усетени и у нас - във Видин, Враца, Монтана и даже в София. Хората в крайдунавските градове са се постреснали и са прекарали много време на открито.

Вижте повече в директното включване на Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР