Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора

...
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора
Коментари Харесай

Може ли телевизията да е полезна за децата?

Силно имам вяра в това, че прекомерно дългото стоене пред тв приемника не е от изгода на децата. Много сме говорили за въздействието на рекламите, на филмчетата, които от дълго време не са единствено за деца. За насилието и половото наличие в несъответствуващ час, в който децата са будни. Много пъти сме препоръчвали книгите, разходките в парка, качественото време прекарано с родители и деца.

Но е реалност също, че технологиите са неизменима част от света – компютри, смарт телефони и таблети, тв приемници, интернет са средства с необятни благоприятни условия. Стига да се възприемат единствено като средства, а в нашата власт е да ги използваме рационално или не.

“Ключовата дума за изгодата и вредата от малкия екран е контролът. Контрол върху това какъв брой гледа детето дневно, в какъв час и какво. ”

Колко време дневно е добре детето да гледа телевизия. Не се предлага детето въобще да бъде оставяно пред тв приемник на възраст под 3 години. От тази възраст нагоре максимумът е 15-20 мин. Времетраене, заложено в държавните детски години като номенклатура, обособен въпрос е, какъв брой се съблюдава. До първи клас времетраенето не трябва да надвишава 40 минути – едно детско широкоекранно филмче. Кой съблюдава това времетраене? Никой.

Подходящо време да се гледа телевизия, бих споделила, за всички възрасти е късният следобяд. Сутрин децата са най-трудоспособни - играят и учат най-активно и силата им е най-голяма. Телевизия по това време ще измести интензивността в по-късен час, когато то би трябвало да обядва и да спи следобеден сън. След него обаче, когато то е още умерено и отпочинало, би могло да погледа епизод от обичаното си анимационно филмче или някое малко научнопопулярно предаване. Така че, в случай че има подобаващ час за телевизия, това би бил сред 15.30, 16 часа и 16.30, 17 часа. Следва още веднъж интервал на интензивност, добре е да е физическа и утихване за вечеря и сън.

Съвет: не свиквайте детето да се храни или спи на телевизия. В единия случай то стои като хипнотизирано, до момента в който бутате лъжиците в устата, само че и като възрастен този табиет продължава. Във втория слуай доста родители оставят детето на загасена лампа и пуснато " детско ". Психолози са потвърдили, че такива деца имат проблеми с държанието след това.

Какво гледа детето е обект на най-широка полемика. Но въпросът е по-скоро по какъв начин, с кого. Ако оставим детето единствено и най-образователното филмче няма да има резултат. То няма да разбере нищо без да разбираем и задаваме въпроси, тъй като го няма детайлът на интерактивност, който е потвърден в образованието. От друга страна безсмислените детски анимации, в които се редуват бързи картини и гръмки звуци влизат гладко в детската глава, в случай че не приказваме през това време на детето и да го караме да мисли за това, което гледа.

Тук контролът играе решаващата си роля. Вие определяте какво гледа детето. С безучастието си – също. Детските канали имат стратегия, която не е подобаваща за всяка възраст. Заради насилието и самата анимация е подобаваща за деца в учебната възраст, а не за 3-4 годишните. С две думи не трябва да оставяме децата безотговорно да избират излъчвания или просто да ги зарязваме пред тв приемника и пред това, което върви сега. Въпрос на усет е ненапълно за качеството на анимацията, само че усетът също е нещо, което се образува. За дребните деца изберете класическа анимация, със спокоен сюжет, без мощна музика, с повечко песни и танци. Има доста просветителни поредици на наличен за детето език. По-големите избират по-динамични и хитови филмчета - какъв брой можете да повлияете, то зависи единствено от връзката ви с детето.

Какъв избор имаме:

Детски филмчета (анимационни обикновено), които те могат да гледат по едно дневно. Продължителност към 20 минути или по-кратки;

Детски анимационен филм за необятния екран към 90 минути за по-големите или на две елементи за по-малките.

Аз бих предложила и игрални филми от научнопопулярните канали. Продължителността им варира, по тази причина може да са за всяка възраст. А има и канали, особено за деца. Тези излъчвания са отличен избор, тъй като са просветителни, постоянно даже и за нас и са идеалното фамилно развлечение пред екрана. Стига и на вас да ви харесват. Езикът, на който се изяснява не е напълно за деца, само че е потвърдено, че децата нямат усложнения да схващат по-научни думи, стига да виждат облиците, които се крият зад тях и стига някой да им изяснява сложните моменти. Дори могат да научат нещо ново за дивата природа, науката, космоса.

Телевизорът - сред интернета, DVD-то и малкия екран.

Всъщност децата могат да гледат на екрана на тв приемника не телевизия, а филмчета онлайн или DVD-та. И това разграничаване би трябвало да се прави. Телевизорът е технологията, а малкия екран е медията с всичките й скрити тактики. Тя е в действителност нездравословна като наличие поради рекламите. Детските канали имат прекалено много реклами сред филмчетата. Твърде доста операция и въздействие упражняват рекламните паузи върху децата, консуматорското мислене стартира към този момент от напълно невръстна възраст. Използвайте този миг да разсеете детето – предложете му ябълка, да си налее вода или нещо сходно. Така хем ще отмори, хем ще пропусне маркетинговото облъчване. Често то се отразява след време в сцена в магазина за най-новата безсмислена джаджа. Ако гледа онлайн ще пропускате рекламния блок.

Едно от потребните за доста родители страни на малкия екран е, че тя постоянно се употребява за наказване или за премия. Ако детето ви е привикнало с тази методика и малкия екран фактически играе такава роля в всекидневието му, може би няма неприятно, това е избор на всеки родител. Но награждаването със кардинално неразрешени или ограничавани неща - шоколад, " детско " като цяло не се предлага в позитивното образование.

Като цяло не трябва да отдаваме такова значение на малкия екран. Втренчването в нещо, което считаме за неверно, го прави още по-привлекателно за децата, без значение дали е " детското " или кренвиршите. Както казахме, тя е единствено инструмент в нашите ръце, не трябва да я оставяме да играе огромна рола в живота ни като семейство. Има своите изгоди, по този начин или другояче е съвсем във всеки дом, не трябва да ги отхвърляме. Но доста по-важно е общуването посред ни и дано неговият позитивен знак да дефинира какво и какъв брой гледаме телевизия.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР