Силно съм обезпокоен от развиващата се ситуация във и около

...
Силно съм обезпокоен от развиващата се ситуация във и около
Коментари Харесай

Гутериш: Силно съм обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

" Силно съм смутен от разрастващата се обстановка във и към Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна ", се споделя в изказване на генералния секретар на Организация на обединените нации, Антонио Гутериш, публикувано от пресслужбата му, съобщи news.bg.

" Призовах всички заинтригувани страни да проявят разсъдък и да не подхващат дейности, които могат да застрашат физическата целокупност, сигурността или сигурността на атомната централа - най-голямата по рода си в Европа.

За страдание, вместо деескалация, през последните няколко дни имаше известия за нови надълбоко тревожни произшествия, които биха могли, в случай че продължат, да доведат до злополучие. Призовавам военните сили на Руската федерация и Украйна неотложно да прекратят всички военни дейности в непосредствена непосредственост до централата и да не нападат нейните уреди или покрайнини.

Призовавам страните да изтеглят военния личен състав и съоръжение от централата и да се въздържат от по-нататъшно разполагане на сили или съоръжение на обекта. Съоръжението не би трябвало да се употребява като част от каквато и да е военна интервенция. Вместо това е належащо незабавно съглашение на техническо равнище по отношение на безвреден периметър на демилитаризация, с цел да се подсигурява сигурността на региона.

Организацията на обединените народи продължава да поддържа напълно сериозната работа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) и нейните старания да подсигурява безвредната употреба на Запорожката атомна електроцентрала. Призовавам страните да дават на задачата на МААЕ неотложен, сигурен и безконтролен достъп до обекта.

Трябва да сме ясни, че всяка евентуална щета на Запорожката АЕЦ или други нуклеарни уреди в Украйна или където и да е другаде може да докара до пагубни последствия освен в непосредствената непосредственост, само че и за по-широкия район и отвън него. Това е изцяло недопустимо, " приключва Гутериш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР