Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на

...
Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на
Коментари Харесай

Пътнически катамаран и бус-амфибия ще свързват Силистра и Кълъраш



Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на туристи с пътнически катамаран и хидробус-амфибия по трансграничен план за 2 милиона евро .

Предстои да бъдат построени брегоукрепителни оборудване и рампа, които ще обезпечават достъп и на по-малки плавателни съдове до брега на Дунав.

Вече са подписани договорите с компаниите,  крайната дата е 31 декември 2023 година.

Какви ще са транспортните средства и по какъв начин ще транспортират пасажери?

Силистренци помнят по какъв начин в годините обратно имаше доста опити, които да улеснят достъпа на туристи до отсрещния румънски град Кълъраш - водни таксита и какво ли още не.

Неудобството за тези, които желаят пешеходна разходка, идва от това, че фериботът стопира на румънския бряг на реката, само че от там до града е нужно да се наеме такси.

Проектът на Силистренска община и на Окръжния съвет в Кълъраш ще реши този проблем, така като  плануваните плавателни средства, ще влизат в канала на Дунав и ще дебаркират директно до крайбрежния парк на румънския град , посочи зам.-кметът по финансовите въпроси на Силистра доктор Мирослав Тодоров.

 Мирослав Тодоров

Катамаранът ще е с дължина 14 метра и ширина 6 метра. Ще е оборудван с два електрически мотора и ще развива скорост до 13 км/ч. Предвижда се потенциалът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

Според компанията реализатор всичко се движи в период, строителството на плавателния съд, също. 

За следващ път двете общини  Силистра и Кълъраш залагат на внедряването на нови и щадящи околната среда транспортни системи . Така преди години  Силистра се снабди със слънчеви катамарани , които се употребяват за разходка по Дунав, без да се навлиза в непознати териториални води.

" Проектът ще е извънредно потребен за жителите и за гостите на града. Идеята е да се сътвори плавателност сред Силистра и отсрещния румънски град. За тази цел ние ще закупим катамаран, а румънските ни сътрудници ще придобият хидробус вид “Амфибия “. Тези плавателни съдове ще транспортират пасажери до двата бяга на Дунав. Това ще става по авансово направено и оповестено разписание и съобразено с равнището на реката. Предвижда се да се изработят и туристически направления за гостите на двата гарда “, сподели Мирослав Тодоров.

Проектът   " Подобряване сигурността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния район Кълъраш - Силистра "   е част от политиката на Община Силистра за одобряването ѝ като желана туристическа дестинация.  Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав. 

Предвижда се да бъдат построени две речни гари, по една за всяка страна на реката.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

 Силистра

Снимки: Незабравка Кирова По обявата работи: Наталия Кръстева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР