Silicon Valley Bank (SBV) изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост

...
Silicon Valley Bank (SBV) изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост
Коментари Харесай

Най-голямата банка в Силициевата долина фалира. Как се случи това?

Silicon Valley Bank (SBV) изпадна в неплатежоспособност с рекордна скорост след зашеметяващи 48 часа, в които клиентите започнаха да теглят парите си и рецесия с капитала доведоха до втория по величина банкрут на финансова институция в историята на Съединени американски щати.

Калифорнийските регулатори затвориха софтуерния заемодател и го сложиха под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която ще работи като синдик. Това нормално значи, че активите на банката ще бъдат премахнати, с цел да може тя да се изплати на своите клиентите, както и на всички инвеститори и кредитори.

SVB става най-голямата банка, оповестила банкрут след финансовата рецесия от 2008 година насам. Това раздруса международните пазари и остави блокирани милиарди долари, принадлежащи на компании и вложители, в невъзможност.

Банката е благосъстоятелност на финансовата група със същото име - SVB Financial Group. Със седалище в Санта Клара, Калифорния, тя е най-голямата банка в Силициевата котловина. Пазарният ѝ дял през юни 2016 година е 25,9%.

Какво в действителност се случи?

Нещата започнаха да излизат от релси на 8 март, когато SVB разгласи, че е продала куп скъпи бумаги на загуба и реши, че ще продаде други акции за 2,25 милиарда $, с цел да балансира капитала си. Това провокира суматоха измежду основни компании за рисков капитал, които посъветваха фирмите да изтеглят парите си от банката.

Акциите на банката се сринаха ден по-късно, като повлякоха и други банки със себе си. До петък сутринта те бяха спрени и компанията се отхвърли от опитите си да набере бързо капитал или да откри покупател.

" Състоянието на SVB се утежни толкоз бързо, че не можеше да продължи даже още пет часа “, написа Денис М. Келехър, основен изпълнителен шеф на компанията за финансова сигурност Better Markets. " Това е по този начин, тъй като вложителите ѝ изтегляха парите си толкоз бързо, че банката стана неплатежоспособна и затварянето в границите на деня беше неизбежно ".

Спадът на Silicon Valley Bank се дължи частично на повишението на лихвените проценти на Федералния запас през последната година.

Когато лихвените проценти бяха покрай нулата, банките натрупаха дълготрайни, на пръв взор нискорискови държавни скъпи бумаги. Но защото Федералният запас увеличи лихвените проценти, с цел да се бори с инфлацията, цената на тези активи падна, което докара до загуби за банките.

Според основния икономист на интернационалната рейтингова организация Moody`s Марк Занди по-високите лихвени проценти са изключително тежки за софтуерния бранш, защото понижават цената на софтуерните акции и затрудняват набирането на средства. Това накара доста софтуерни компании да изтеглят депозитите, които държат в SVB, с цел да финансират активността си.

" По-високите лихвени проценти намалиха и цената на други скъпи бумаги, от които SVB се нуждаеше, с цел да заплати на вложителите. Всичко това сложи началото на всеобщото изтегляне на техните депозити, което принуди FDIC да поеме SVB ", изяснява Занди. "

По-високите лихви засягат изключително мощно технологиите. Те подбиват цената на софтуерните акции и затрудняват набирането на средства, съгласно Марк Занди, основен икономист на компанията за кредитен рейтинг и облигации Moody`s. Това накара доста софтуерни компании да изтеглят депозитите, които държаха в SVB, с цел да финансират интервенциите си.

„ По-високите лихвени проценти също намалиха цената на благосъстоянието им и други скъпи бумаги, които SVB трябваше да заплати на вложителите “, споделя Занди. „ Всичко това провокира бягството на техните депозити, което принуди FDIC да погълне SVB. “

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо се опита да успокои обществеността по отношение на положението на банковата система след неочаквания срив на SVB.

„ Федералните регулатори обръщат внимание на тази съответна финансова институция и когато става дума за по-широката финансова система, ние сме уверени в способността и устойчивостта ѝ “, сподели Адейемо.

Коментарите идват, откакто министърът на финансите Джанет Йелън свика непланирана среща на финансовите регулатори, за да разиска срутва на банката, която е главен заемодател на засегнатия софтуерен бранш.

Адейемо отхвърли да предвижда какво ще бъде въздействието, в случай че въобще има такова, върху стопанската система или върху софтуерната промишленост.



Ехо от 2008 година

Въпреки първичната суматоха на Уолстрийт, анализатори споделят, че банкрутът на банката е малко евентуално да провокира резултата на доминото, който обхвана банковата промишленост по време на финансовата рецесия.

„ Системата повече от всеки път е толкоз добре капитализирана и ликвидна “, разяснява Занди. „ Банките, които в този момент са в усложнение, са прекомерно дребни, с цел да съставляват значима опасност за по-широката система. “

Банковите банкрути в Съединени американски щати набъбнаха към Голямата криза през 2010 година, само че от този момент насам са по-скоро необичайност.

По-малките банки обаче, които са непропорционално обвързани с промишлености с лимитирани средства като технологиите и криптовалутите, може да се окажат в тежко състояние, счита Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

„ Всички на Уолстрийт знаеха, че акцията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти в последна сметка ще унищожи нещо и тъкмо в този момент това са дребните банки “, акцентира Моя.

Макар и относително незнайна отвън Силиконовата котловина, SVB беше измежду 20-те най-големи американски търговски банки с 209 милиарда $ общи активи в края на предходната година.

Банката си партнира с съвсем половината от всички софтуерни и здравни компании в Съединените щати, доста от които изтеглиха депозитите си от нея.

Внезапният спад на SVB отразява други рискови залози, които бяха изложени на риск по време на пазарните разтърсвания през миналата година.

Фокусираният върху криптовалутите заемодател Silvergate съобщи в сряда, че приключва активността си, откакто беше финансово ударен от разтърсванията при цифровите активи. Signature Bank, различен заемодател, беше мощно наранена от банковата ликвидация, като акциите ѝ потънаха с 30%, преди да бъдат спрени заради неустойчивост в петък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР