Сигурно много от нас се питат дали е възможно да

...
Сигурно много от нас се питат дали е възможно да
Коментари Харесай

Кои висококалорични храни са полезни и кои вредни

Сигурно доста от нас се питат дали е допустимо да се храним с артикули, които са висококалорични и в това време да не се тормозим за здравето си и в огромна степен за килограмите си. В множеството случаи тези артикули не са и скъпи.

Предлагаме ви лист с някои много висококалорични, само че здравословни артикули:

Сушени плодове

Сушените плодове имат високо наличие на захар, което единствено усилва впечатляващото количество на калории, което тези вкусни деликатеси имат.

Ядки и семена

Богати на протеини и в множеството случаи на антиоксиданти, ядките са една страхотна добавка към хранителния ви режим. Те са изпълнени с витамини, минерали и фибри. Освен всичко друго те са потребни за сърцето и кръвообращението. Според доста здравни организации 50 г орехи дневно понижават доста риска от сърдечен удар.

Авокадо

 Авокадото е висококалорично, само че потребно

Опитайте се един път на седмица да хапвате по едно авокадо - в случай че е огромно, го разделете на 2-3 порции и го консумирайте за 2-3 дни. Богато е на витамин К, диетични фибри и калий. Едно приблизително огромно авокадо съдържа 161 колории.

Сирене

Съдържа калций и протеин, както и наситени мазнини. 40 г сирене дневно е потребното количество.

Зехтин

 Зехтинът е високо

Маслиновото дърво е най-старото култивирано в света, а от него се създава маслиново олио. Маслините и зехтинът са положителни антиоксиданти и са с високо наличие на витамин А, В, D, E и К. Витамин К подкрепя предотвратяването на вътрешното кървене и намаляването на менструалното течение. Жизнено значим е за вярната функционалност на черния дроб. Подпомага по-доброто асимилиране на калция в организма. В взаимозависимост от сорта на маслината, олиото може да има и много високо наличие на цинк, желязо, лутеин (в дребни количество подкрепя цялостното здраве на организма).

Кафяв ориз

Доста здравословна артикул, който, като се изключи че съдържа доста фибри и протеини, е и с високо наличие на калории. Една купа варен ориз съдържа 216 колории, тъй че честата консумация може да докара и до леко повишаване на тежестта ви.

Захарта и захарните артикули

 Захарта е висококалорична

Захар и захарни артикули, бяло брашно и тестени храни, сол, сосове, газирани питиета, свинско месо, кренвирши и салами, чипс и алкохол си остават най-вредните храни.

Нека не забравяме, че бялата рафинирана захар е супервредна. Нещо повече – с изключение на захар, захарните произведения са цялостни и с оцветители, ароматизатори и разнообразни химични добавки. Затлъстяване, диабет, развалени зъби, артрит, са единствено част от заболяванията, които може да аргументи свръхупотребата на бяла рафинирана захар. По-здравословно ще е да я замените с плодове, мед или най-малко кафява захар.

Бяло брашно и тестени храни

Хлябът и продуктите, направени от бяло брашно (кифли, франзели, кексове и т.н.) забавят храносмилането. Те са една от главните аргументи за развиването на болести на стомашно-чревния тракт. Препоръчваме ви да забравите за бялото брашно и да го заместите с пълнозърнести храни.

Сол

Прекомерната приложимост на сол води до сърдечносъдови и бъбречни болести. Понижава и имунната отбрана към простудни заболявания. По-добре да я замените с подправки и билки.

Сосове (майонеза, кетчуп, горчица и други подобни)

 Вредни сосове

Това са химично-калорични бомби, които нямат място на вашата софра. Купешките сосове, дипове и така нататък могат да са причинители на разнообразни типове рак поради букета от консерванти и подобрители в състава си.

Газирани безалкохолни питиета

3 в 1 бомба със закъснител – захар, консерванти и газове. Газираното е причина за трупане на непотребни килограми и стомашно-чревни болести. Пийте повече вода, чай и фрешове.

Чипс

Чипсът би трябвало да се удостои със особено място в листата с най-вредни храни. Този микс от въглехидрати и мазнини, обгърнати в изкуствени подобрители и с уместно количество сол е същинско предизвикателство за вашата талия и здравословен живот. Чипсът е най-хубавият другар на затлъстяването.

Ако желаете здравословна опция на нездравословните храни, приготвяйте си постоянно:

- здравословен снак;

- домашни разядки;

- потребни смутита;

- десерти без захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР