Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи

...
Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи
Коментари Харесай

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за рискови спускания на младежи с колела в Южния парк даде мотив за първото на 2021 година изнесено студио на Радио София с Божидар Янев.


Тя напомни, че предлага отделяне на уместно и обезопасено място за децата, които желаят да карат колело.

Трябва експертно проучване на региона, с цел да се реши по какъв начин би могло да се контролира придвижването на двуколесните по този начин, че да не се основават конфликтни и рискови обстановки, да не се разхождащи се пешеходци или играещите по-малки деца, счита Георгиева.

С документално мнение кметът на регион „ Триадица “ Димитър Божилов отговори на питане на Радио София, с което удостоверява поддръжката си за концепциите на жители и неправителствени организации по отношение на споделени алеи и безвредно напредване с велосипед.

„ Времето е посочило, че младежите с колела имат потребност от такива пространства. Срещали сме се, разговаряли сме, даже сме заравнявали техни трасета, само че те отново си ги построяват “, сподели пред Радио София Милена Васева от OП „ Паркове и градски градини “. – „ Смятаме, че би трябвало да се урегулират местата, които са открити като конфликтни точки. Тези пространства се проучват и към този момент се залагат в устройствените проекти. Но значимото е регулацията да не вкарва забрани и ограничавания за хората, които употребяват парковете. “

От „ Зелена София “ и „ Софияплан “ са направили проучване на Борисовата градина, Южния и Северния парк. Целта е била да се види по какъв начин се кара колело на тези места, кои са конфликтните точки, изясни Елица Панайотова от „ Зелена София “. Трите парка са доста разнообразни и ще се търсят съответни решения. Най-безспорното е местата, където младежите карат по-екстремно, да бъдат обозначени и пешеходците да бъдат по-внимателни.

Съществува концепция за публично разискване на този въпрос.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР