Сигнал до главния прокурор внесоха депутатът от БСП Явор Божанков

...
Сигнал до главния прокурор внесоха депутатът от БСП Явор Божанков
Коментари Харесай

БСП внесе сигнал в прокуратурата за къща за гости в с. Донковци

Сигнал до основния прокурор внесоха депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков и общинският ръководител на БСП-Горна Оряховица Огнян Стоянов за къщата за посетители в с.Донковци.
Във връзка със почналата инспекция на всички къщи за посетители, издигнати по Програма за развиване на селските региони, те подадоха сигнал във връзка с подобен парцел в землището на еленското село, който е получил финансиране.

Както двамата към този момент оповестиха на конференция във Велико Търново, към тях са се обърнали голям брой жители и са получили сигнали в обществените мрежи.
При срещи с наши гласоподаватели и заради голям брой изявления в обществените мрежи и локални медии, Ви сигнализираме за къща за посетители, към която в общественото пространство се повдигат доста въпроси. Става дума за парцел в землището на село Яковци. В края на 2018г. вестник „ Борба “ разгласява публикация за този парцел със заглавие „ Извадиха за обмен най-скъпата къща в района “. Според обявата, „ сега в региона се продават голям брой първокласни къщи, само че цените и луксът в тях въобще не могат да се съпоставят с тази, пишат двамата в сигнала си.

Както към този момент беше оповестено, планът е осъществен с европейско финансиране от Станислав Стайков – първи братовчед на кмета на Горна Оряховица. Непознат в бизнесредите, чиновник на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ в Горна Оряховица. През месец юли 2013 година той купува компания „ БГ адванс “ ЕООД с капитал 500 лв.. Към този миг компанията има подписан контракт с Държавен фонд „ Земеделие “ за осъществяването на план „ Къща за посетители в парцел номер 140012 в землището на с. Яковци “ по размер 312 на ПРСР. Проектът е на обща стойност 263 242 лв., от които 70 % или 184 269,40 лв. са съфинансирането от ПРСР – останалите 30% лично присъединяване. Към този миг компанията има и земя за 3000лв. по балансова стойност. До момента на прехвърлянето, компанията не е развивала активност. Фирма със извоюван план, земя и обезпечено финансиране от европейските фондове за 184 000 лв. се продава единствено за 500 лв..

От 2013 година стартира строителството. Извършва го компания „ Джамбо 33 “ ЕООД. Същата е изпълнила пет публични поръчки, предоставени от кмета на Община Горна Оряховица – Добромир Добрев. Те са на обща стойност 2 728 579 лв..

Според счетоводните документи на компания „ БГ адванс “ ЕООД, тя е теглила заеми от финансова институция в размери, които съгласно балансовата им стойност, са сред 90 и 155 000 лв. в другите години от строителството.

Наскоро къщата е оповестена за продажба в организация „ Сенчъри хоумс “. Цената е близо половин милион лв. (200,000 Евро). Част от харектеристиките на обявата са: „ Луксозна къща с три спални с огромен 2 декара двор с напълно каменна ограда. Имотът е ситуиран на брега на язовир Йовковци. Разполага с барбекю и джакузи SUNRISE S300 и детска площадка с люлка и пързалка. В цената на парцела се включват и 2 АТВ-та “.

В сигнала до основния прокурор двамата задават и следните въпроси:

„ Къщата употребена ли е по предопределение? Декларираните туристи действително употребявали ли са къщата и заплатени ли са съответните туристически данъци? Братовчедът на кмета подставено лице ли е? Има ли съпричастност кметът на Горна Оряховица – Добромир Добрев към цитирания първокласен парцел? Как е финансирано личното присъединяване в плана? Как физическо лице с дребни приходи и компания, която няма активност получават финансиране? Ако е употребен заем, той мним ли е? Заемът, който покрива личното присъединяване върнат ли е? Ако се окаже, че заемът не е върнат, само че е провиснал от финансова институция, обвързвана с компания, която също печели публични поръчки в гр. Горна Оряховица, това би ли представлявало нарушаване? Има ли спор в това, че къщата е строена от компания, която печели поръчки за 2,7 млн. лева в община Горна Оряховица? Изпълнен ли е бизнес-планът във връзка с наетите служащи? Използвана ли е къщата за персонални потребности, обратно на условията? Извършени ли са счетоводни закононарушения?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР