Сибирският лук (Allium schoenoprasum) е вид лук, появил се за

...
Сибирският лук (Allium schoenoprasum) е вид лук, появил се за
Коментари Харесай

Към какво да прибавяме сибирски лук

Сибирският лук (Allium schoenoprasum) е тип лук, появил се за първи път в Европа и Азия. Нарича се още шивес, салатен лук, левурда, див чесън и резанец. Представлява луковично тревисто многогодишно растение. Достига до 30-50 см височина и има кухи тръбообразни листа. Цъфти в бледомораво някъде през лятото.

Най-ранните документи за потреблението на сибирския лук е за античните китайци - някъде към 3 000 година пр.н.е. Римляните пък вярвали, че сибирският лук може да облекчи болката от слънчево изгаряне или възпалено гърло. Смятали и, че яденето му има способността да подвига кръвното налягане и работи като пикочогонно средство.

Старите роми употребявали сибирския лук при гадаене, а снопове сушен сибирски лук към къщата отблъсквали заболяванията и злините.

Сибирският лук се отглежда поради листата. Те се употребяват като зарзават и фалшификация. Най-близък е до зеления лук. Поради това даже китайското му название безусловно се превежда като „ тъничък, смрадлив зелен лук “.

 Салати със сибирски лук

У нас тази просвета е към момента много непозната. Може да бъде открита най-често по високите елементи на нашите планини, на овлажнени места. Но макар че е диворастящ в България, този родственик на чесъна и праза занапред навлиза в родната кухня.

Зеленчукът се употребява недопечен и нарязан на ситно. Подходящ сурогат е на лука във всяка рецепта. Перфектна фалшификация за салати, омлети и печени картофи, както и за супи. Той е обичан на хора, непонасящи острия усет и аромат на елементарния лук. При мощна топлинна обработка или сушене тези качества на сибирският лук стават още по-ненатрапчиви.

Всяко ядене, поръсено със ситно нарязаният сибирски лук директно преди сервирането, носи ненадейно добър нов усет. Най-добре се повлияват гозби с яйца, сирене или сметанови сосове, както и риба.

Салатният лук е съвършен, когато става въпрос за разнообразни украшения. Освен листата му ядливите цветове на растението могат да са неочакван украсителен и вкусов акцент, поставени в една елементарна зелена салата.

Когато решите да добавите сибирски лук към вашата манджа, то е добре да знаете по какъв начин се комбинира с останалите подправки. Ако към този момент сте добавили лук или чесън, то използването му се обезмисля. Вариантите за разбъркване на усетите другояче са неизброими. Добре е да се залага на съчетания с пресни, ароматни треви.

 Хляб с лук

За да внесете нужната прохлада във всяко ядене, в което смятате, че липсва, то прибавете композиция от магданоз, естрагон, салатен лук и див керевиз. Резултата неизбежно ще е замайващ.

Хляб с крема сирене и див чесън

Необходими артикули: 130 мл вода, 85 г крема сирене, 1 и 1 /2 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 330 г брашно, 7 г прясна квас или 2 и 1/2 ч. л. суха квас, сибирски лук

Начин на подготвяне: Маята се разтваря в топла вода. Добавя се захарта и се оставя за 5 минути встрани. Брашното се пресява. Прибавят му се шупналата квас, крема сирене, солта и сибирският лук. Омесва се меко тесто и се слага в намаслена купа.

Отгоре се покрива с забрадка и се оставя за един час или до момента в който удвои размера си. Тестото се оформя в мечтаната форма. Поставя в намаслена тава и се пече се в авансово загрята фурна на 200 градуса за към 35 минути. Препоръчително е, до момента в който се пече, на пода на фурната да се сложи купа със студена вода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР