Швейцарското правителство заяви, че местните банки са длъжни да се

...
Швейцарското правителство заяви, че местните банки са длъжни да се
Коментари Харесай

Най-богатата държава бие тревога

Швейцарското държавно управление съобщи, че локалните банки са длъжни да се защитят от рисковете при жилищното кредитиране. Общата сума на ипотечното кредитиране надвиши 1 трлн. USD. Цените на парцелите в страната внезапно се покачиха вследствие на ниските лихви по ипотечните заеми. По информация на Националната банка на Швейцария междинните цени на еднофамилните къщи и жилища регистрират растеж от 80% за последните 15 години. Традиционно се счита, че пазарът е надценен, когато нарастването е за въпросния интервал е над 30%.

По данни на банката UBS, жилищата са поскъпнали с близо 6% през третото тримесечие на 2021-ва на годишна база. Това е най-силното повишаване на тримесечна база от 2013 година насам. „ Като се има поради, че растежът на приходите на семействата не съумява да догони цените, достъпността до жилища се утежнява “, показва в собствен отчет UBS, като отбелязва, че рискът от прегряване е най-голям в Цюрих, Базел, Женева и Лозана.

Правителството се съгласи с предлагането на Централната банка за реактивиране на антицикличния финансов буфер, който цели да стабилизира банките за сметка на тяхната дарба да поемат загубите.

От края на септември 2022 година кредиторите ще са задължени да имат спомагателен капитал в размер на 2.5% от техните рискови позиции, които директно или индиректно са обезпечени от неподвижен парцел в Швейцария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР