Швеция експулсира петима руски дипломати за извършване на дейности, несъвместими

...
Швеция експулсира петима руски дипломати за извършване на дейности, несъвместими
Коментари Харесай

Швеция експулсира петима руски дипломати

Швеция експулсира петима съветски дипломати за осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия им статут, заяви шведското външно министерство във вторник.

" Швеция се обади на посланика на Русия... и го осведоми, че петима души, които работят в посолството, са били помолени да изоставен страната вследствие на действия, които са несъвместими с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", се споделя в изказване на външното министерство в Стокхолм, представено от " Ройтерс ".

Формулировката нормално се употребява, когато става дума за шпионска активност на лица с дипломатически статут.

В Швеция набъбнаха опасенията по отношение на съветските разследващи действия, като полицията по сигурността уточни Русия като сериозна опасност за сигурността на скандинавската страна, която се стреми към участие в НАТО и сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

По-рано този месец, които съгласно външното министерство са чиновници на разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие.

Швеция изгони трима съветски дипломати през април предходната година след нахлуването в Украйна. Тогавашният външен министър Ан Линде, сподели, че тримата са подхванали противозаконни интервенции за събиране на разследваща информация, напомня " Ройтерс ".

Германия, Нидерландия, Франция и Белгия също експулсираха съветски дипломати преди година поради хипотетичен шпионаж.

Европа наложи тежки наказания на Русия поради нахлуването й в Украйна. Молбата на Швеция за присъединение към военния съюз НАТО, подадена предишния май, провокира недоволството на Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР