Шведският парламент призова правителството да преразгледа начина, по който може

...
Шведският парламент призова правителството да преразгледа начина, по който може
Коментари Харесай

Швеция обмисля бъдещето на акциите си в телекома Telia

Шведският парламент прикани държавното управление да преразгледа метода, по който може да продаде държавния 37-процентен дял в оператора Telia, посредством който в бюджета могат да влязат повече от 68 милиарда шведски крони (около 7,3 милиарда долара). Шведската страна има разнообразни дялове в 47 компании, само че продаде 30% дял от Telia преди 19 години и пусна акциите на телекома на стокхолмската борса.

По време на дебата за последния стадий за назад изкупуване на акции на Telia, който може дейно да усили каузи на държавното управление, политиците гласоподаваха за ограничения, посредством които страната да излезе напълно от оператора в дълготраен проект.

В публично изказване Народното събрание означи, че „ главната задача на страната не е да има и ръководи сдружения “. Правителството на малцинството е ляво насочено и се опълчва на продажбата на оператора „ от съображения за националната сигурност “.

Дебатът за държавния дял в Telia продължава да бушува от известно време. Преди общите избори през 2018 година политици в Швеция предизвестиха, че държавното управление ще има прекомерно огромно медийно въздействие, в случай че бъде утвърдено придобиването на телевизионната компания Bonnier Broadcasting от Telia. Това е по този начин, тъй като компанията ръководи търговски канали, които се конкурират непосредствено с публичния оператор SVT. Сделката на стойност към $1 милиард към момента се преглежда от регулаторните органи на Европейския съюз.

По-рано тази седмица изпълнителният шеф на Telia Йохан Денелинд и ръководителят на управителния съвет Мари Ерлинг направиха взаимно изказване, защитаващо придобиването на Bonnier Broadcasting. „ Telia ще резервира публицистичната самостоятелност (на Bonnier), без значение дали страната има малко над една трета от компанията или не.”

Двамата се пробваха да разсеят терзанията по въпроса дали намаляването на държавното въздействие върху Telia би „ отворило “ жизненоважна инфраструктура за външни въздействия, както това бе предположено от политици, които желаят Швеция да резервира каузи си в телекома.

„ Следим дебата и бихме желали да подчертаем, че приветстваме всевъзможен вид акционери, само че нямаме мнение по отношение на държавната благосъстоятелност в Telia, прибавиха двамата. - Това е въпрос на държавното управление и на Народното събрание. “
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР