Шведската министър-председателка Магдалена Андершон днес заяви пред парламента на страната

...
Шведската министър-председателка Магдалена Андершон днес заяви пред парламента на страната
Коментари Харесай

Шведският парламент обсъжда присъединяването на страната към НАТО

Шведската министър-председателка Магдалена Андершон през днешния ден съобщи пред Народното събрание на страната си, че вижда " историческа смяна " в шведската политика в миг, когато страната се готви да кандидатства за участие в НАТО, заяви Асошиейтед прес.

" Швеция се нуждае от публични гаранции за сигурност, които идват с участието в НАТО ", съобщи Андершон по време на парламентарни диспути и добави, че работи дружно със прилежаща Финландия.

Очаква се дебатът да е условност, защото има ясно болшинство от депутати, подкрепящи присъединението към НАТО., и още през днешния ден Швеция да подаде публична молба за участие в 30-членния боен алианс.

Швеция, която е отвън военните съюзи от края на Наполеоновите войни, разисква през днешния ден присъединението си към НАТО, откакто през вчерашния ден Финландия разгласи, че също ще се стреми да влезе в пакта. И двете страни бяха подтикнати да вземат това решение поради нахлуването на Русия в Украйна.

" Швеция е най-добре предпазена в границите на НАТО ", сподели Андершон. " За страдание, нямаме учредения да считаме, че наклонността (в дейностите на Русия) ще се обърне в обозримо бъдеще''.

Вчера шведските социалдемократи нарушиха дългогодишната позиция на партията, че Швеция би трябвало да остане необвързана и проправиха пътя за ясно болшинство в Народното събрание за участие в НАТО.

Днешният спор дава опция на социалдемократическото държавно управление да показва, че има голяма поддръжка за присъединението към НАТО. От осемте партии в Швеция единствено две по-малки леви партии са срещу.

В Хелзинки водачът на републиканците в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл през днешния ден съобщи, че в Конгреса на Съединени американски щати има " доста забележителна " поддръжка за влизането на двете северни страни в НАТО и той чака бърза ратификация, като добави, че Швеция и Финландия ще " внесат доста в алианса НАТО ". Сенаторът изрази вярата, че приемането на двете страни в северноатлантическия пакт ще стане допустимо най-бързо. По думите му гласуването може да се организира преди ваканцията на Конгреса през август и добави, че се надява Съединените щати да бъдат " първите, които ще ратифицират " приемането на Швеция и Финландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР