Шведите са все по-разочаровани и раздразнени, че са изкарани лошото

...
Шведите са все по-разочаровани и раздразнени, че са изкарани лошото
Коментари Харесай

Швеция все повече се гневи на Дания заради ограничения за коронавируса

Шведите са все по-разочаровани и раздразнени, че са изкарани " неприятното дете " измежду скандинавските страни. Докато датските туристи и притежатели на жилища пътуват свободно в Швеция, техните съседи лимитират идването на шведи - поради ковид, написа Detusche Welle съгласно БГНЕС.
" Би било два или три пъти по-скъпо [да си купя дом] в Дания ", изяснява Кирстен, датчанин от Копенхаген, до момента в който отпива кафе на терасата на нейната дървена ваканционна къщурка в известния шведски ваканционен регион Osterlen. Отпред има оранжерия, лятна кухня и градина, оградена с висока железна ограда, която пази от набезите на диви свине.
" Ние идваме тук през цялата година, тъй че за нас това не е единствено лятна къща ", споделя тя за себе си и брачна половинка си, който е основен финансов шеф в датска компания.
След като Дания затвори границите си за множеството хора, идващи от Швеция от 13 март, двойката продължи да напуща Копенхаген в петък и да кара през моста Орезунд, а по-късно през Скане до обичаното си кътче за бягство, връщайки се в неделя вечер. Това странствуване е допустимо макар обстоятелството, че през цялото това време Дания предложи на всички да подхващат единствено " строго нужни " пътувания до Швеция и прикани тези, които по този начин или другояче пътуват, да се самоизолират за 14 дни след завръщането си.
" Това е единствено рекомендация и избрахме да не я следваме, тъй като смятахме, че имаме значими неща да вършим тук и в този миг не поддържаме връзка със съседите си ", изяснява Кирстен. " И по този начин, излизаме от Копенхаген и оставаме в личната си къща и в градината си и не приказваме с никого. Значи тук сме даже в по-голяма сигурност, в сравнение с в Копенхаген ", споделя тя.
Според Нилс Пааруп-Петерсен, народен представител в Малмьо от партията на демократичния център, който води акция в Дания, целяща да се разреши на хората от Южна Швеция още веднъж да преминат границата, Кирстен надалеч не е единствената. " Хората са все по-ядосани от обстоятелството, че датчаните идват тук в Швеция безпроблемно, а шведите не могат да дойдат в Дания ", сподели той.
Полицията написа в Twitter, че хората от южните шведски графства Скане, Халланд и Блекинг ще могат да посещават Дания без да е належащо авансово да показват негативни проби за ковид. Но единствено няколко часа след тръгването на фериботите през пролива Орезунд, полицията стартира да връща шведите назад, а датското държавно управление още веднъж акцентира, че пасажерите би трябвало да покажат негативен тест за ковид, изработен в последните 72 часа.
Дания се отвори за туристи от всички други северни страни, като се изключи Швеция, а предходната седмица стартира да приема и туристи от множеството страни от Европейски Съюз и още веднъж изключи Швеция. Оправданието е, че в Швеция - която за разлика от Дания не е затваряла учебни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, кафенета, търговски центрове или спортни клубове при удара на пандемията - има доста по-голям брой хора, които се тестват позитивно за COVID-19.
Още: " Леко намаляване на случаите на ковид в България, Англия изтри 30 000 случая "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР