[Shutterstock] За автораАдвокат Десислава Фесенко има над 16 години опит

...
[Shutterstock] За автораАдвокат Десислава Фесенко има над 16 години опит
Коментари Харесай

Нови правила ще пазят търговската тайна и ноу-хау

[Shutterstock] За създателя

Адвокат Десислава Фесенко има над 16 години опит в консултирането в региона на цифровите технологии и контролираните промишлености. Kinstellar е самостоятелна адвокатска адвокатска фирма в Централна и Източна Европа и Централна Азия. За въпроси и мнения към Десислава Фесенко: [email protected]Статията е част от специфичното издание Регал 100 , което подрежда най-големите компании в бранш " Търговия " с неговите основи подсектори и прави разбор на тяхното развиване. Вижте още »

Чувствителната бизнес информация, комерсиалните секрети и ноу-хау могат да бъдат предпазени съгласно нови правила, които се ползват в България от април 2019 година Тези правила откриват набор от гражданскоправни средства против нерегламентирания достъп, придобиването, потреблението или разкриването на необятен набор от сензитивна комерсиална информация, която се смята за поверителна, само че за която не са планувани други форми на правна отбрана (например като интелектуална собственост). Така в допълнение към отбраната, обезпечена от локалните разпореждания за нелоялна конкуренция, може да се разчита и на тези нови средства за отбрана. Новите правила имат за цел да създадат опазването на комерсиалните секрети в България по-ефективно и да хармонизират българските правила с правната рамка на Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Видове информация, която може да се отбрани

Широк набор от ноу-хау, бизнес и софтуерна информация (като данни за клиенти и снабдители, бизнес проекти, пазарни изследвания, бизнес и софтуерни стратегии) евентуално могат да получат отбрана по новите правила, доколкото тази информация е:останала неразкрита, т.е. не е към този момент общоизвестна или леснодостъпна информация за лицата, които всекидневно се занимават с подобен вид данни;с комерсиална стойност, т.е. противозаконното придобиване, потребление или откриване на такава информация може да навреди на комерсиалните ползите на лицата, които законно я контролират;надлежно предпазена от лицата, които законно я управляват, с цел да може тази информация да остане неразкрита.Информацията или данните, които дават отговор на тези условия, се смятат за комерсиална загадка. Ноу-хау, бизнес и софтуерната информация, които са резултат от добиване (reverse engineering) от законно добит артикул (доколкото в този случай разкриването им не е лимитирано по договор) или са разкрити в хода на представителството в сходството с трудовото законодателство, не дават отговор на изискванията за отбрана според новите правила.

Търсене на отбрана

Физическите и юридическите лица, които законно управляват ноу-хау, бизнес или софтуерна информация и дават отговор на горепосочените критерии, т.е. информацията съставлява комерсиална загадка, могат във всички случаи да потърсят правна отбрана, когато такава комерсиална загадка, е била:предмет на противозаконен достъп, заграбване или копиране;незаконно добита или оповестена, включително посредством нарушение на съглашения за неразгласяване или други договорни или законови забрани или задължения;незаконно употребена, да вземем за пример за задачите на производството и търговията със артикули или даването на услуги, които в забележителна степен се възползват от комерсиалната загадка (например посредством усъвършенстване или комбиниране);всички други типове държание, за които може да се смята, че опонират на честните търговски практики.По новите правила за противозаконен се смята всеки достъп, придобиване, приложимост или откриване на информация без единодушието на законния ѝ собственик. Същото се отнася и за всички последващи ползватели на комерсиалната загадка, стига те да са знаели или да е трябвало да знаят, че комерсиалната загадка е получена директно или индиректно от друго лице, което употребява или разкрива комерсиалната загадка нелегално.

Подобни практики като паразитно прекопирване или директни фалшификати могат също по този начин да бъдат глобени и според българските правила за нелоялна конкуренция.

Средства за правна отбрана

В случай на сходно непозволено държание, притежателите на търговски секрети могат да потърсят правна отбрана:Посредством налагане на обезпечителни ограничения, като да вземем за пример възбрана за всяко по-нататъшно откриване на процесните търговски тайни; възбрана за производството и стартирането на пазара на артикули или даването на услуги, осъществени в нарушаване на комерсиалната тайна; и изземване и конфискация на артикули, създадени в нарушаване на комерсиалната загадка. Искането за налагане на обезпечителни ограничения ще бъде почетено единствено в случай че е добре обосновано, подкрепено с задоволително доказателства и е съразмерно на претърпените вреди.Обезщетение за вреди, т.е. за всички директни и непосредствени загуби и пропуснати изгоди, както и за неимуществени вреди, породени вследствие на нарушение на комерсиалната загадка. Когато точният размер на нанесените вреди не може да бъде изчислен, такова обезщетение може да надвиши размера на лицензионните или авторските хонорари или хонорарите, които биха били дължими, в случай че нарушителят получи съответното позволение за потребление на процесната комерсиална загадка.След като бъде открито нарушаването, дефинитивно преустановяване и възбрана за по-нататъшно откриване на процесните търговски тайни; възбрана за производството и стартирането на пазара на артикули, създадени в нарушаване на комерсиалната загадка или даването на услуги, осъществени в нарушаване на комерсиалната тайна; унищожаването на документи и предмети, съдържащи комерсиалната загадка.След определяне на нарушаването, налагане на подобаващи и пропорционални насилствени ограничения, като да вземем за пример изтеглянето от пазара на стоките, създадени в нарушаване на комерсиалната тайна; премахване на нарушаващото качество на стоките; и заличаване на стоките, създадени в нарушаване на комерсиалната загадка. Разрешаване на въпроса по правосъден ред

Искът за отбрана на комерсиалната загадка следва да бъде предявен пред съда в границите на пет години от хипотетичното осъществяване на нарушаване на комерсиалната загадка. Подсъдността се дефинира по общите правила на подсъдността в България.

За да се избегне по-нататъшното откриване на комерсиалната загадка в хода на правосъдното произвеждане, новите правила вкарват и съответни ограничения за отбрана на поверителността на комерсиалната загадка по време на процеса. Това включва наред с други ограничения опцията за ограничение на кръга на лицата, които да имат право на достъп до доказателствата или съвещанията на съда, както и да могат да се разгласяват единствено неповерителните детайли на правосъдните решения.

Значение на новите правила за бизнеса Новите правила дават потребен азбучник от превантивни ограничения и средства за правна отбрана.

Новите правила дават потребен азбучник от превантивни ограничения и средства за правна отбрана, благодарение на които да се резервира цената на сензитивната комерсиална информация и ноу-хау, които другояче не се употребяват със отбрана като форма на интелектуална благосъстоятелност (авторското право, промишления дизайн или патент) според българското законодателство. Този инструментариум удовлетворява дългогодишната потребност от повече правна сигурност и структуриран метод към правната отбрана на нематериалните активи от този тип.

Въпреки това, с цел да може бизнесът да се възползва от такава отбрана, би трябвало да:се увери, че схваща изобилието от данни, които ежедневната работа генерира, и разпознава тези от тях, които имат действителна или евентуална комерсиална стойност;оцени действителната стойност на сензитивната комерсиална информация и ноу-хау - изключително що се отнася до пазарни изследвания, проучвания, разбори, софтуерни знания и протоколи за процесите - и да набележи тези от тях, които са в действителност нови, изобретателни, не са известни по различен метод или са леснодостъпни;създаде надлежни вътрешни системи и механизми за надзор, които дават опция за следенето, регулирането на достъпа и използването и подсигуряват цялостна дискретност на сензитивната комерсиална информация;е прецизирал метода си към клаузи за неизвършване на конкурентна активност и съглашения за неразкриване на поверителна информация към трудовите контракти, тъй че те да бъдат добре структурирани и по-целенасочени. Всеобхватната възбрана за неразкриване на информация, която може да се смята, че попречва упражняването правото на труд или постанова непропорционални високи неустойки, се смята за оскъдна съгласно българското законодателство.Дали дадена комерсиална или техническа информация или ноу-хау в действителност съставлява комерсиална загадка допуска комплициран разбор и резонно може да се чака българските съдилища да ползват висок стандарт на доказване в това отношение. Предприятията, които обаче подхващат най-малко посочените нагоре ограниченията, имат по-голям късмет да отговорят на този стандарт.

Неоснователни дейности в опит за отбрана на комерсиална загадка, в това число предявените неоснователни искове, могат да се окажат скъпо начинание по няколко аргументи. Ако дружество изиска налагането на обезпечителни ограничения, то би трябвало в границите на един месец от допускането на обезпечителната мярка да потвърди основателността на своите искания или в противоположен случай искът ще бъде отритнат. Ищецът също по този начин би трябвало да има подготвеност да даде гаранция за възможни вреди, настъпили за ответника вследствие на наложената обезпечителна мярка, в случай че искът се окаже безпочвен. Важно е също по този начин да се има поради, че в случай че в последна сметка съдът анулира обезпечителната мярка за отбрана на комерсиалната загадка, ответникът разполага с правото още веднъж да изиска обезщетение за вреди, които произтичат от такова деяние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР