[Shutterstock] Системата ще бъде интегрирана на борда на два модела

...
[Shutterstock] Системата ще бъде интегрирана на борда на два модела
Коментари Харесай

Система за аварийно кацане ще спасява пътниците

[Shutterstock] Системата ще бъде интегрирана на борда на два модела по-малки самолети. На 9 ноември 2018 година лек аероплан Piper Dakota, който лети над Айова, изпраща сигнал за злополучие. По всяка възможност водачът получава сърдечен удар. Един от тримата пасажери е студент летец и поема контрола над машината. Но на вятъра. Малко по-късно самолетът се разрушава и всички на борда му умират.

До момента не е водена задоволително надеждна статистика за това какъв брой постоянно се случват сходни авиоинциденти. Но съгласно отчет, оповестен през 2016 година, за 5-годишния интервал сред 2010 и 2014 година единствено в Австралия е имало 15 случая, при които водач на дребен аероплан по една или друга причина изпада в безпомощно положение. При три от случаите въздухоплавателното средство претърпява " колизия с повърхността ", както завоалирано се споделя в авиационните среди. В сходни обстановки наземен инструкор, по опция подпомаган от водач на борда на ескортиращ аероплан, може да се опита да организира " спешен урок " по пилотиране и да направлява по радиото пасажерите на машина, изгубила екипажа си, насочвайки ги към пистата за кацане.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В действителността обаче това се случва рядко. За всеки новобранец е много комплицирано даже да кара самолета по права линия, да поддържа нужната височина и да се движи в вярната посока, тъй че да доближи най-близкото летище. А реализирането на " меко " кацане нормално е цяло знамение.

Autoland

Това, от което дребните самолети се нуждаят в сходни спешни обстановки, е " паник бутон ". И компанията Garmin към този момент е съумяла да го сътвори.

Garmin - софтуерна компания, записана в Швейцария и ръководена от щатски мениджмънт, е по-известна със своите GPS устройства за сателитна навигация. Може и да не знаете обаче, че тя създава авиационни системи за ръководство на самолетите. Autoland, както в Garmin назовават устройството, задействано от въпросния " паник бутон ", е крайният резултат от обединяването на тези две действия.

Натискането на въпросното копче трансферира ръководството на самолета към компютър по метод, сходен на прекосяването към автопилот. Системата на Garmin обаче прави доста повече. За разлика от общоприетия автопилот тя изпраща радиосигнал за злополучие до наземните контролни кули и другите самолети в региона. Също по този начин проучва метеорологичните условия, посоката и силата на ветровете, както и количеството останало гориво, с цел да избере най-подходящото летище, към което автоматизирано да се насочи. След това Autoland ръководи самолета до въпросната дестинация, подравнява се с пистата, спуска задкрилките и колесниците и последователно стартира да се снишава. Малко преди самото приземяване компютърът леко накланя самолета на една страна, тъй че да обезврежда неочаквани странични пориви напразно, и подравнява носа по осевата линия на пистата, тъкмо както би го направил същински водач. След като колесниците допрян повърхността, системата включва спирачките, до момента в който машината спре, и най-после загася моторите.

През цялото време, до момента в който автопилотът на Garmin ръководи, пасажерите получават информация за протичащото се в текстов и гласов формат. Autoland настоятелно ги поучава да не пипат системите за ръководство, а вместо това да седнат на местата си и да затегнат добре защитните колани. Паралелно на тъчскрийн екран пред тях се появява система с банален интерфейс, която им дава достъп до радиостанцията на самолета и им разрешава да приказват непосредствено с наземните навигатори от управлението на въздушното придвижване.

Готов за приложимост

След доста тествания и към 1000 сполучливи кацания Autoland е на път да бъде въведена в употреба. Системата ще бъде интегрирана на борда на Piper M600/SLS2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
, шестместен турбовитлов аероплан, и на едномоторния Cirrus Vision Jet. Очаква се в тази група скоро да попаднат още въздухоплавателни средства. В момента в Garmin работят и по вид, предопределен за по-малки самолети като тези, които се употребяват от авиационните клубове.

Евентуално в близко бъдеще може да бъде създадена и по-мощна версия, предопределена за машините от пътническата авиация. Въпреки че при тях има помощник-пилот, който " пази гърба " на капитана, историята помни случаи, при които и двамата могат да пострадат – да вземем за пример да изпаднат в положение на кислородна непълнота при разхерметизация. В сходни обстановки член на кабинния екипаж или някой от пасажерите биха могли да натиснат " паник бутона ". Дори е допустимо логаритъмът за компютърно кацане да се задейства автоматизирано при положение на явен случай или пък отдалечено.

И в случай че сходна система е способна да ръководи и приземява аероплан без човешка интервенция при положение на изключителни условия, това повдига идващия въпрос: за какво да не стартира да го прави и рутинно. Бейли Шийт, управител на плана в Garmin, е уверен, че за момента Autoland ще си остане с чисто спешно предопределение. Въпреки това обаче това сякаш е идната стъпка по пътя към премахването на позицията на помощник-пилота. И вероятно също по този начин на самия водач.

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР