[Shutterstock] Част от темата Бумът на финансиране чрез дигитални валути

...
[Shutterstock] Част от темата Бумът на финансиране чрез дигитални валути
Коментари Харесай

Успешните български ICO истории

[Shutterstock] Част от тематиката Бумът на финансиране посредством цифрови валути
Криптомания

След възхода на Bitcoin в този момент има втори цифров взрив - на набирането на финансиране посредством криптовалути. Много нови компании потеглят с хрумвания и обещания да разбият открити бизнес модели, само че еуфорията и бързият растеж застрашително наподобяват балон

Никола Александров и Христо Тенчев: За пет дни сме набрали съвсем 1.5 млн. $

Създателите на LockChain пред " Капитал "
Иво Георгиев, AdEx:
" Балон има, само че той няма да се спука напълно, а ще останат единствено стойностните планове, които в действителност работят с блокчейн технология " Деница Тюфекчиева, Propy:
" Вече имаше няколко внезапни корекции. Трябва да отмине модата да се вършат ICO-та единствено поради самите ICO-та, с цел да се види кой има силата да остане " Христо Тенчев, Lockchain:
" В момента има балон в съвсем всичко - акции, облигции, жилищен пазар. Според мен дълготрайно ще останат единствено плановете, които носят стойност. " Още по тематиката
Криптомания

След възхода на Bitcoin в този момент има втори цифров взрив - на набирането на финансиране посредством криптовалути. Много нови компании потеглят с хрумвания и обещания да разбият открити бизнес модели, само че еуфорията и бързият растеж застрашително наподобяват балон
20 окт 2017
Никола Александров и Христо Тенчев: За пет дни сме набрали съвсем 1.5 млн. $

Създателите на LockChain пред " Капитал "
20 окт 2017
Как да копаем биткойн, без да си цапаме ръцете

Дейта центрове стартират да оферират машини за рандеман на криптовалута чартърен
7 окт 2017
Емилиян Енев: Блокчейн напълно ще промени метода, по който вършим бизнес

Създателят и CEO на Recheck пред " Капитал "
6 окт 2017
Готови ли сте за революцията

Дигитализацията към този момент прекатурва метода, по който се създава и продава. Прозорецът за благоприятни условия е необятно отворен за всички, а опасността е мнозина да останат зад борда
6 окт 2017
BP стартира пробна работа с блокчейн технологията

Петролната промишленост продължава да търси способи да модернизира работата си
3 окт 2017
Дигитални модели

Купих си апартамент с блокчейн; Една за всички, всички за една; Гледай филм по Фейсбук
15 сеп 2017
Брок Пиърс: България може да бъде огромен състезател в биткойн екосистемата

Инвеститорът и преподавател на Digitalk 2017 пред " Капитал "
7 апр 2017
Propy оказва помощ на вложители да купят втори дом в чужбина

Онлайн платформата и мобилно приложение се създават в България
1 мар 2016 В една дъждовна септемврийска вечер запалянковци на тематика криптовалути и блокчейн технология изпълват до дъно една от залите на столичния клуб Culture Beat, с цел да станат част от 20-тата поредна среща от сериите Sofia Crypto Meetup. Организаторите и водещи на събититето, Владислав Драмалиев и Иво Василев, си спомнят от сцената за скромния старт на начинанието им – на първите срещи на тематика криптовалути е имало едвам седем души. Нарастването на интереса към блокчейн технологията и децентралализиране на финансовата система е международен феномен и България не е изключение от него – в страната има зараждаща се екосистема от компании, които работят по и посредством блокчейн технология, както и такива, които към този момент могат да се похвалят с сполучливо набиране на огромен капитал посредством в началото монетно предложение (ICO). " Успешно " в средата на криптовалутите значи събиране на капитал на стойност над 10 млн. $.

Със сигурност обаче заинтригуваните в технологията и евентуалната финансова гражданска война не са единствено хората на ежемесечната колекция. Българската екосистема се уголемява непрекъснато, а това към този момент не пречи общността им да е сплотена. Това си проличава най-много по присъединяване на няколко хора в общи планове. Драмалиев да вземем за пример, който е създател на уеб страниците BitHope.org, CryptoCrowd.org, както и съосновател на Българската Bitcoin асоциация, работи както по блокчейн плана Aeternity, по този начин и по развиването на компанията за децентрализиране на рекламния бизнес AdEx. И двете компании могат да се похвалят с сполучливи монетни предлагания – Aeternity набира над 35 млн. $ капитал посредством ICO, a AdEx - 12 млн. $, колкото е и заложения от самата компания най-много. Никола Стоянов, който дава отговор за бизнес развиването на Aeternity пък е посочен като консултант както на AdEx, по този начин и на Lockchain, чиято цел е да отстрани медиаторите в хотелиерския и туристически отрасъл.

Сред криптообществото царува оптимизъм, макар непрекъснатите полемики дали криптовалутите са балон и дали той няма да се спука. Знак за това е, че с изключение на изброените има и планове в развиване. Например за края на годината свое ICO готви NexoBank, която се маркетира като " първата банка за цифрови активи ". Засега за плана се знае малко - уеб сайтът й още не е деен, като от него се схваща посредством плана е движен от компанията за бързи заеми " Кредисимо ". От профилите й в Medium и Linkedin и от поканата за представянето й излиза наяве, че ще бъде основана в Швейцария, а съосновател и изпълнителен шеф на начинанието е някогашният народен представител от ДБГ Антони Тренчев.

Най-голямото българско ICO до момента

От България към този момент има няколко сполучливи събирания на огромен капитал посредством издаването на токени. Най-голям капитал е събран досега от компанията Aeternity, която обаче не е напълно българска. Регистрирана е в Лихтенщайн от живеещия в Германия Янислав Малахов, в плана влизат и български имена като Драмалиев, Никола Стоянов и Стоян Василев. До момента компанията е събрала капитал от близо 35 млн. $ в границите на две етапи.

Aeternity е компания, която развива нов вид блокчейн технология, която да се оправи с проблемите на настоящето потомство. Според представянето на компанията нейният артикул би трябвало да успее да промени мащабируемостта на блокчейн технологията, да обезпечи по-голяма дискретност на транзакциите и да направи самите транзакции по-бързи, в сравнение с са в този момент. Или в резюме, тя е един от най-малко няколко плана, набрали ICO финансиране в опит да предложат по-добро инфраструктурно решение от съществуващите, като се явяват един тип съперници на Etherium. Голямата незнайна е коя от тях ще се окаже най-успешна и дали ще има бизнес за всички. Месец след Aeternity да вземем за пример конкурентен план Tezos съумя да набере 230 млн. $. В момента пазарната капитализация на aeon token-ите на Aeternity е над 90 млн. $, което значи, че купилите си напролет към този момент са си докарали над 100% рентабилност. От компанията отхвърлиха да приказват пред " Капитал " за плана и ICO-то.

Децентрализирай рекламния бизнес

Проблемите в рекламния бизнес не са от през вчерашния ден – браншът е прославен с превъзходството на Гугъл и Фейсбук, граничеща с монопол на бранша. Сега една българска компания желае да промени целия модел в него, като употребява блокчейн технология. Съоснована от Иво Георгиев и Димо Стоянов, AdEx е основана още през цялото време с концепцията да набере капитал посредством ICO и да употребява блокчейн за разрушение на откритите правила в сектора., като отстрани медиаторите като Гугъл AdSense и AdWords. Компанията е учредена през 2016 година, само че още тогава взема решение да забави ICO-то си до идната година. " Имаше огромен риск, по тази причина взехме решение да го понижим, като съберем капитал след година и половина ", споделя Георгиев.

" Има доста стъпки към едно сполучливо CEO. Първата е доста съществено събиране на информация за пазара, криптообществото – там ние вложихме доста старания ", разяснява Ванина Иванова, отговорник по създаване на технологията в компанията. " Трябва да имаш положително изследване, да имаш бизнес проект и да знаеш къде са подводните камъни. " Тя обръща внимание на това, че когато един нов план се появи, цялото световно общество в света на криптовалутите стартира да се интересува от него.

Монетното предложение на AdEx става на 30 юни. Компанията има време от един месец, с цел да набере капитал, като горната граница е от 40 хиляди монети Ethereum, по това време към 12 млн. $. Само осем часа по-късно всички монети са изкупени. " Бяхме сюрпризирани, тъй като бяхме планували доста повече време. "

Самите рекламодатели също са въодушевени от концепцията за AdEx. Компанията взема решение една от най-големите болки на рекламния пазар – заплащането на пари без цялостна отчетност и бистрота. " Нашата платформа е изцяло транспарантна – вижда се какъв брой пъти е била показана една реклама, какви резултати има от нея ", споделя Иванова. Георгиев и Иванова са щастливи, тъй като ползата към AdEx е висок още преди самият артикул да бъде пуснат на пазара. Бета версията на AdEx би трябвало да бъде пусната през февруари 2018 година, само че Иванова показва, че поради бързата работа на екипа, това може да се случи и по-рано. Пазарната капитализация на AdEx монетите по настоящи цени е 48 млн. $.

Повече Booking.com и Airbnb

Христо Тенчев и Никола Александров са познати играчи в софтуерния бранш на България. Тенчев стои зад планове като XS Software и " СофтУни ", до момента в който Александров е изпълнителен шеф на за оптимизация на уеб страници theSEO. Сега двамата желаят да трансформират туристическия бизнес посредством новия си план Lockchain. Целта на компанията е да отстрани всевъзможни медиатори. В момента тя събира капитал посредством своето ICO, като поставеният таван е 25 млн. $.

На процедура Lockchain желае да децeнтрилизира един към този момент децентрализиран от Airbnb модел. Тенчев и Александров обаче желаят радикална смяна и премахване на всички вероятни медиатори. Дори Airbnb, която даде опция на доста хора да бъдат част от туристическия бизнес интензивно и е главен образец за разрушение на обичаен бизнес, взима комисиона.

" Ние построяваме два плана в един. Единият е блокчейн engine, който ще е напълно безвъзмезден и с отворен код. Другият е marketplace, интегриран към този engine. Целта ни е да създадем криптовалутата в основата на нашия блокчейн - LOC token, по-използваема. Тук идва нашата мотивация - ние притежаваме част от тези LOC. И това е повода и самата marketplace услуга да не е ориентирана към правене на оптимални облаги. Дори компанията " Локчейн " да не прави облаги, стига да попуяризира token-а, той има капацитет да пораства като стойност ", споделя Александров. " За елементарния консуматор това ще бъде просто един уебсайт, на който може да отиде и да си резервива хотел или апартамент. Разликата ще бъде това, че ще е с към 20% по-евтино. Искаме да реализираме това един клиент, като отвори примерно booking.com и lockchain.co, да види, че нашата цена е по-атрактивна и да направи своето решение ", изяснява той.

Екипът на Lockchain ще държи 25% от LOC токените. Общата сума на LOC токените е математически лимитирана до 155 милиона. Инвеститорите ще получат един път закупените монети в техните портфейли и ще могат да ги употребяват след 1 декември 2017 година

Имотен пазар на висока скорост

Блокчейн платформата за връзка сред интернационалните купувачи на имотния пазар Propy съществува от към този момент две години. Въпреки че главната работа по нея се прави в България, тя е записана в Делауеър, Съединени американски щати. " На процедура ние сътворяваме един децентрализиран указател на парцели ", споделя Деница Тюфекчиева, съосновател и управител развиване в Propy. Работата с Propy става посредством токени, като ICO–то на компанията се случва сред август и септември 2017 година и тя съумява да продаде 16 млн. токена – всичките на цена от 1 $. В момента цената е по-ниска и е паднала до към 30 цента.

Тюфекчиева и останалият екип зад Propy се сблъскват с доста проблеми по време на подготовката за ICO. " През юни месец, тъкмо когато трябваше да стартира предварителната продажба на токени, станаха някои от най-големите хаквания на системата. Цената на Ethereum беше изключително волатилна и имаше въодушевление на неустановеност ", споделя тя. Денят, в който компанията взема решение да пусне токените си на пазара и да стартира набиране на средства по този метод, се оказва най-натовареният ден за мрежата на Ethereum в цялата му история. " Всичко се случваше доста постепенно ", изяснява Тюфекчиева.

Въпреки компликациите, в Propy са удовлетворени от резултатите и компанията все още е най-добре финансираният блокчейн план в имотния бранш в международен мащаб. Може да се похвали и с повече от звезден екип от съветници, които оказват помощ на компанията – Джереми Гарднър от Blockchain Capital, вложителят Дейвид Кован, който е и част от листата " Мидас " на списание Forbes, и създателят на TechCrunch Майкъл Арингтън. Нещо, което разграничава Propy от останалите планове, изброени горе, е, че всички те още от начало са основани с концепцията, че ще съберат капитал посредством ICO. При Propy казусът не е подобен и преди този момент компанията получава финансиране от бизнес ангели, както и в допълнение финансиране за реализиране на ICO-то. Propy прави събирането на капитал и по доста по-бърз метод, като подготовката за издаване на токени лишава на екипа едвам три месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР