Шуменската фирма Автомагистрали Черно море за четвърти път излиза на

...
Шуменската фирма Автомагистрали Черно море за четвърти път излиза на
Коментари Харесай

Автомагистрали Черно море пак на протест заради неплатените от държавата пари

Шуменската компания " Автомагистрали Черно море " за четвърти път излиза на митинг поради неизплатените от страната близо 37 млн. лева за ремонта на автомагистрала " Тракия ". Към плануваната за вторник от 11 часа проява ще се причислят и служащи от " ИСА 2000 ". Тази компания също има да получава близо 19 млн. лева от страната, заяви синдикалната организация на КНСБ във шуменската компания.

Този път служащите ще изразят недоволството си пред постройката на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), а не в така наречен триъгълник на властта пред Министерския съвет. В двете компании работят общо към 1200 души.

От " Автомагистрали Черно море " се надяват на среща с министъра на районното развиване арх. Виолета Комитова.

Опитите на " Автомагистрали - Черно море " да си получи заработените средства не престават от края на април. Досега страната им отпусна един път към 10 млн. лева, с цел да бъдат изплатени заплатите на служащите. Така за погасяване останаха близо 37 млн. лева с Данък добавена стойност, само че и до през днешния ден няма решение за тях от страна на Министерство на регионалното развитие и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).
Последиците от това са закъснение на заплати, прекъсване на работа заради липса на материали, овакантяване на експерти и квалифицирани служащи, от време на време прекъсване на ток, доставката на газ, телефони и интернет, тъй като не могат да бъдат платени, показват от шуменската компания.

" Автомагистрали Черно море " предизвестява, че предстоят всеобщи съкращения. От компанията показват, че най-циничното е, че търпят наказания от страна на АПИ по други контракти за строителство.

" Това е цинично и е форма на геноцид към работещите почтено хора " , се споделя в мнение на компанията до медиите. В него е посочено, че " Автомагистрали Черно море " не е измежду компаниите, получили задатъци за несвършена работа от другите министерства и държавни предприятия.

От шуменската компания заявяват категорично, че синдикалните им дейности нямат политически темперамент, а са само битка за правото на труд и възнаграждение и ще продължат, до момента в който страната не им изплати направено.

Трети народен митинг на пътищарите

Междувременно Управителният съвет на Браншова камара " Пътища " разгласи, че приготвя трети народен митинг на 8 октомври, в случай че дотогава за изплащането на дължимите към 1.2 милиарда лева от страната по договорите за настоящ ремонт и поддръжка (ТРП).

При последния митинг за малко от 16 до 17 часа бяха блокирани значими кръстовища и пътища на 24 места в страната. Евентуалният нов митинг ще се организира в същото часово време, като локациите към момента се прецизират.

По данни на финансовото министерство страната би трябвало да разплати 222 млн. лева за свършена активност от компаниите, за която има издадени фактури и те са приети.

Освен това приети от страната са още 647 млн. лева Работата за тези пари е изпълнена и сертифицирана, само че не са издадени фактури по разнообразни аргументи.

Отделно в развой на строителство са действия за още 549 млн. лева, които би трябвало да приключат преди началото на зимата, с цел да се обезпечи сигурността по пътищата, по данни на браншовата камара.

Държавата желае 5-годишните контракти за ТРП да бъдат прекъснати предварително с аргумента, че са изчерпани, тъй като неведнъж са надвишили прогнозната стойност.

За последните пет месеца пътно-поддържащите компании настояват, че не са получили нито един лев от страната, не е имало и възлагане на действия по пътно поддържане. Това слага под риск зимното поддържане, предизвестяват от сектора.

Фирмите са срещу предварително преустановяване на договорите им

Като решение на казуса държавното управление предложи на в този момент съществуващите контракти за пътно поддържане с аргумента, че те са изчерпани, защото неведнъж е надвишена прогнозната им стойност.

Компаниите обаче са срещу предварителното преустановяване на договорите и декларират, че те са " изцяло законни ". От сектора настояват, че те са спечелили търговете по Закона за публичните поръчки (ЗОП). Отделен въпрос е, че не е правилно изказванието, че всички компании са надвишили прогнозната стойност на договорите. От 28-те контракта за ТРП за областите за 11 области към момента не са достигнали прогнозната стойност , демонстрира информация на АПИ, с която Mediapool разполага.

" В последните дни сме очевидци по какъв начин министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова демонстративно неглижира сектора, като се пробва да омаловажи значимостта му, потвърждавайки, че в България има над 21 000 строителни компании, а пътно-строителните били към 28 - 30. ББКП е обединител на компаниите в бранша, в организацията членуват 83 компании, които се занимават напълно с пътно строителство. В Централният професионален указател, в който са включени всички законно изпълняващи активност компании, броя на фирмите от всички сегменти на строителството е 6385. Всички други попадащи в статистиката, са регистрирани и с такава активност, само че това не ги прави автоматизирано строители. За да извършва активност всяка компания би трябвало да бъде записана в Централния професионален указател ", оборват от браншовата камара изказванията на арх. Виолета Комитова.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР