Шумен. Областният управител д-р Владимир Йолов изиска информация от общините

...
Шумен. Областният управител д-р Владимир Йолов изиска информация от общините
Коментари Харесай

Областният управител на Шумен призовава кметовете да се въздържат от въвеждане на ограничителни мерки във връзка с повишените цени на електроенергия

Шумен. Областният шеф доктор Владимир Йолов изиска информация от общините в област Шумен за въведени ограничения за ограничение потреблението на електричество. Това оповестиха от Областна администрация - Шумен . Според получената информация в общините Шумен, Нови пазар, Смядово, Каспичан и Хитрино все още не се плануват ограничаващи ограничения, в останалите се възнамерява или е въведен режим на уличното осветяване.

Механизмът за компенсиране на нарасналите цени е регламентиран в Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила, призната с решение на Министерски съвет №739/26.10.2021г. и променена с РМС№771 и РМС№15, както и утвърдената Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила с подкрепяне с закрепена сума на един МВтч с РМС№30 от 25.01.2022г, която има обезщетителен резултат и добавя към този момент подхванатите други ограничения.

С оглед отговорностите на кметовете в качеството им на органи, които извършват общинските бюджети, регионалният шеф обръща внимание да съблюдават бюджетните правила и при усложнения с обезпечаването на средства за възнаграждение на електрическа енергия, следва да се извърнат към способените органи за съдействие-Министерство на финансите и АДФИ. След инспекция и липса на нарушавания ще се ползва механизъм за отплата на по-високите сметки.

При съществуване на предпоставки, застрашаващи безвредното нощно придвижване на жителите или при постъпили сигнали, регионалният шеф ще предприеме съответни дейности в границите на закона.
Областна администрация Шумен е подготвена при нужда да окаже подпомагане на общините за превъзмогване на този проблем.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР