Шумът около сериали като The Jeffrey Dahmer Story отново засили

...
Шумът около сериали като The Jeffrey Dahmer Story отново засили
Коментари Харесай

Тази история е по действителен случай

Шумът към сериали като The Jeffrey Dahmer Story още веднъж ускори въпроси към известността на акомодации по същински престъпни случаи и какво демонстрира ползата на публиката към тях. " Културната ни памет е прекомерно къса, а маркетинговите механизми на актуалния пазар са прекомерно мощни ", споделя Димитър Кенаров, чието следствие за сериен палач в Северна Македония през 2009 година въодушеви аудиосериал през 2022 година Започнаха да се появяват и първите български образци за true crime подкасти.
Криминалните истории по същински случай, или така наречен true crime, е сякаш род, който не губи актуалността си, а единствено трансформира платформите, по които доближава до всеобщата аудитория.

Как се портретира предишното, не се ли пренебрегват прекарванията на жертвите, може ли известността на избрани случаи да навреди на живите очевидци и дали не се основава необикновен ореол към най-известните убийци? Тези и преди разисквани въпроси се завъртяха още веднъж с цялостна мощ около премиерата на игралния сериал Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story по-рано тази есен по Netflix с присъединяване на впечатляващо отдадения на ролята Евън Питърс и с по-голям акцент върху расовия аспект на всеобщите убийства на Джефри Дамър от края на 70-те до началото на 90-те години на ХХ век, публичната реакция и неналичието на бързи реакции от полицията.

Въпреки тези нюанси реакциите към сериала бяха полярни, с което значително се повтори приемът на Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, филм на Netflix със Зак Ефрон като различен прочут американски сериен палач - Тед Бънди. Филмите за Дамър и Бънди бяха предшествани от документални сериали по същата платформа, която си има цели девет true crime категории и господства в жанра.
Реклама Кой ще ни прикове първи към екрана
В края на ноември ще се появи и документалният Ghislaine Maxwell: Filthy Rich, който ще опише за Гислейн Максуел, спомагала за трафика на дами към самоубилия се в пандиза финансист Джефри Епстейн и наказана на 20 години по-рано през 2022-а. Историята на Епстейн и Максуел от години поражда любознание и поради връзките им с политически кръгове, а продукцията ще се концентрира върху свидетелствата на дамите, потърпевши от активността на двамата.

Този сезон донесе още няколко необятно коментирани игрални сериала, основани малко или доста на същински случаи - The Watcher по Netflix, Welcome to Chippendales на Hulu и Disney+, a Apple TV+ се включи в конкуренцията с Black Bird.

Вече има и сериали, които фикционализират този интерес: Only Murders in the Building на Disney+ със Селена Гомес и комедийните митове Стив Мартин и Мартин Шорт споделя за трима true crime ентуасиасти, които се впускат в същинска престъпна конспирация.

Невинаги продукциите са единствено резюме на историята досега. Документални сериали като The Jinx на HBO имат по-особен принос: работата по него докара до намирането на доказателства за убийствата, осъществени от предприемача Робърт Дърст, умрял в пандиза при започване на тази година.
Реклама
" Криминалните истории по същински случаи инфилтрираха таблоидната хармония във високата просвета, а най-хубавите образци осветлиха някои процеси в обществото. Културният принос, който може да забележим в доста попкултурни феномени, е значим, провокационен и постоянно неразбираем, отхвърлян ", написа проф. Джийн Мърли в книгата си The Rise of True Crime: 20th-Century Murder and American Popular Culture от 2008 година, която изследва реакциите и интерпретациите на разнообразни закононарушения от средата на ХХ век в всеобщата просвета. Според Мърли " жанрът задава някои сложни морални, етични и културологични въпроси, които постоянно са подценявани от мейнстрийм продуцентите и консуматори: за какво толкоз елементарно одобряваме убийството като забавление? Защо сме толкоз привлечени към истории за принуждение над дами и за какво огромна част от аудиторията на тези истории са дами? "

Следващите години единствено затвърдиха устойчивостта на жанра, който елементарно се вписа в новаторските аудиомодели от последното десетилетие, а също по този начин и породи друго отношение към аудиожурналистиката и новите благоприятни условия за изчерпателност. Всеки сезон на подкаста Serial, известен още от 2014 година и платен от New York Times през 2020 година, проверява друго закононарушение или проблем към безизходен правосъден развой. През последните няколко години австралийският подкаст Ceasefile се трансформира в един от най-популярните в жанра и към този момент има над 240 епизода, анализирали над 200 случая.

По сходен метод незаконната история, нормално тази на Северна Америка и Западна Европа, разбираемо предизвика неспиращ поток на книги.
Актьорът Евън Питърс като Джефри Дамър в новия сериал за серийния палач, предшестван от документална поредност Всичко ново е добре забравено остаряло и в този случай
През пролетта на тази година премиера по платформата Audible направи аудиодрамата Radioman с присъединяване на двама артисти, познати от известни телевизионни сериали - Дейвид Мориси ( " Ходещите мъртви " ) и Николай Костър-Уалдау ( " Игра на тронове " ). Radioman е въодушевен от оповестеното през 2009 година следствие на българския публицист Димитър Кенаров, който потегля по следите на сериен палач в Кичево, Северна Македония. В един миг уликите изненадващо водят към локалния публицист, който работи на място по случая - Владо Таневски от " Утрински вестник ", след това задържан и наказан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР