Един бегъл поглед по многобройните (с над 500 000 потребители)

...
Един бегъл поглед по многобройните (с над 500 000 потребители)
Коментари Харесай

Как да направим ремонт, без да си скъсаме нервите

Един незадълбочен взор по многочислените (с над 500 000 потребители) български групи за поправки демонстрира, че хората у нас избират да си свършат сами работата или най-малко сами да си провеждат майсторите, с цел да спестят от наемането на компания. Но човек без опит се изгубва в морето от препоръки. Именно по тази причина интериорната дизайнерка взема решение да помогне, като споделя архитектурния си опит в обществените мрежи под формата на или ясни указания. Съвсем неотдавна организира и целодневно образование по тематиката. Почти е подготвен и нейният " Интериорен речник " с съществени понятия, потребни за всички, ангажирани с поправки, който скоро ще качи на уеб страницата си.Зад гърба си Мила има повече от петдесет приключени ремонта, изпълнени с провокации, и уроци, научени от скъпо струващи неточности. Преди месец тя получи второ място за жилищен интериор на фамилна къща на Dibla Design Awards.

Един незадълбочен взор по многочислените (с над 500 000 потребители) български групи за поправки демонстрира, че хората у нас избират да си свършат сами работата или най-малко сами да си провеждат майсторите, с цел да спестят от наемането на компания. Но човек без опит се изгубва в морето от препоръки. Именно по тази причина интериорната дизайнерка взема решение да помогне, като споделя архитектурния си опит в обществените мрежи под формата на или ясни указания. Съвсем неотдавна организира и целодневно образование по тематиката. Почти е подготвен и нейният " Интериорен речник " с съществени понятия, потребни за всички, ангажирани с поправки, който скоро ще качи на уеб страницата си.

Зад гърба си Мила има повече от петдесет приключени ремонта, изпълнени с провокации, и уроци, научени от скъпо струващи неточности. Преди месец тя получи второ място за жилищен интериор на фамилна къща на Dibla Design Awards.

" Съществува неправилното схващане, че интериорният дизайн е нещо извънредно и единствено богатите могат да имат красиви домове, желая да потвърдя, че това не е правилно ", споделя Владиславова. И се залавя да оказва помощ. Според нея това, че хората не знаят по какъв начин да намират информация, основава огромна дупка сред фантазиите и действителността в българските домове. Другата ѝ мотивация е да се бори с труфя и лъскавите интериори вид " Маринела ", а и да покаже, че е време да си вземем отмора от " 50 нюанса екрю, бяло и бежово ". В TikTok е цялостно с хрумвания за интериора, само че американските оферти не са използвани в българската реалност - нито структурите, нито метода на монтаж. " Хората се оказват в безумни обстановки със стартирани поправки и напуснали майстори или с резултат, който е надалеч от това, което са си представяли и се усещат изгубени ", споделя Мила. И формулира няколко базови правилото, които да ни улеснят при правенето на ремонт.
Начертайте функционален проект на пространството с всички размери
Повечето хора нямат пространствено мислене - " При мен идват клиенти с интериори от Pinterest за големи стаи, а техните жилища са по 40 квадрата, примерно ". Затова първият ѝ съвет е да измерите точно пода, стените и просто да нанесете ограниченията (дължини, ширини) в елементарен чертеж на лист хартия. Вече има и доста безвъзмездни варианти програмен продукт за интериор, който работи на правилото " drag and drop " и не изисква кой знае какви умения.
Реклама
Не започвайте от избора на мебел или цвят. Някои хора доста си харесват да вземем за пример съответен жълт диван и всичко се прави към него. " Въпросът е по-късно няма ли да се блъскате в него - не забравяйте, че всичко би трябвало да е ергономично, функционално и координирано ", споделя Мила. Като се сложат маси и радиатори и остава място за диван 2.20, няма по какъв начин да се придържате към първичния си любимец с дължина 2.50 м. Трябва да работите с параметрите на действителните мебели и да следвате проекта, тъй като всеки сантиметър има значение. " Случвало ми се е да планирам кухня по цвета на смесителя - в розово злато, платен от чужбина, беше призрачен сън да напасна всички останали финиши по него ", спомня си Владиславова.
Избирайте в следната поредност: настилка, мебели, стени
" Има необикновено огромен избор от латекс и мазилка, оставете ги за край ", споделя интериорната дизайнерка. Правилните облицовки и настилки са дълготрайна инвестиция, не пестете от тях . Дори да нямате задоволително бюджет за паркет от масив, има компромисен вид като трислойния паркет, който е софтуерно усъвършенстван натурален паркет. Животът на вярно инсталиран трислоен паркет е към 40-50 години.
Мислете в точния момент за контактите
" Планирайте ключовете, контактите и осветителните тела. Светлината е най-мощният инструмент, който въздейства директно на настроението и качеството ви на живот ", споделя Мила. Представяйте си къде ще седите с преносимия компютър и ще ви би трябвало ток. Също по този начин, какъв брой и какви уреди ще ви трябват в кухнята - " множеството хора се виждат по какъв начин готвят в мечтана бяла кухня или си полират мраморния плот, само че не мислят за техничната част ".
Мила Владиславова - интериорна дизайнерка Не давайте огромни задатъци
" Включително и на мен ", смее се Мила. Ако сте патили авансово, доставчиците няма да имат мотивация да ви доставят бързо поръчаното - дайте минималния вероятен задатък. " Същото важи и за майсторите - не плащайте авансово, след това ще има да ги гоните да си довършат ремонта.
Реклама Не избирайте занаятчия по рекомендация от прочут на прочут в обществените мрежи
" Не се доверявате на рекомендации за майстори, просто от прочут на прочут във фейсбук пост ", поучава Мила. Опитът на пострадалата Диана Манчева от сходна обстановка удостоверява рекомендацията ѝ - " Започнах ремонт, единствено тъй като близка другарка ни предложи занаятчия. След 2-3 месеца мотаене той се отхвърли, тъй като нашата локация му била неуместна по отношение на другия му обект ". На Диана ѝ предлагат друга майсторка, която прави поправки " от-до ": план, доставки на материали, самите ремонтни действия. " Междувременно първият занаятчия разруши една стена, за която след това се оказа, че е трябвало да имаме градивно мнение и позволение от общината. " Препоръчаната изпълнителка им дава оферта при започване на октомври със период на осъществяване 60 работни дни, ремонтът продължава над 200 работни дни, като даже не се е извинила или обяснила какво е продиктувало закъснението. Цените в това време стават двойни. На Диана ѝ остава вярата най-малко осъществяването да е качествено.

Според Мила е значимо да видите какво е правил този занаятчия преди, в случай че не онлайн, най-малко на фотоси. И дава за образец платформата, където има събрани профили на разнообразни специалисти - от интериорни дизайнери до ВиК, плочкаджии, хора, които редят паркети и боядисват и така нататък, а за всеки един човек има рейтинг и мнения от негови клиенти. " Работете с предложени майстори и компании, които имат добра известност. Ангажирайте занаятчия напред във времето. "

Не се поддавайте на фамилиарниченето на някои майстори - " Те не са ви другари, в случай че се придържате към чисто професионалните отношение, ще има по-малко изненади ". Уважението следва да е взаимно, подгответе всички нужни материали, преди да пристигна майсторът. Ако той дойде и вие занапред ще избирате плочки, не се чудете, в случай че тръгне на различен обект. " Те носят със себе си принадлежности и машини, нужна е организация и подготовка ", припомня Мила Владиславова.

За страдание подписаните контракти не оказват помощ изключително, тъй като на никой след това не му се занимава със съд. А в България към момента няма професионални организации, които да подсигуряват качество, като във Англия - британските компании, които поставят порти и дограми, са разказани тук и това е гаранция, че няма да ви излъгват: www.fensa.org.uk
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР