Щраусът е най-голямата птица в цялото животинско царство. Нейното огромно

...
Щраусът е най-голямата птица в цялото животинско царство. Нейното огромно
Коментари Харесай

Крие ли щраусът главата си в пясъка?

Щраусът е най-голямата птица в цялото животинско царство. Нейното голямо тяло е толкоз тежко, че това творение няма способността да лети, без значение, че разполага с чифт криле.

Великият римски мъдрец Плиний Старши през 79 година на нашата епоха написал енциклопедия, в която за щраусите било маркирано, че си крият главата в пясъка, вярвайки, че в случай че те не виждат никого, то никой няма дя види тях.

Ако щраусите в реалност бяха толкоз глупави, то този скотски тип нямаше да оцелее до момента. Сега нямаше да похапваме от гигантските им яйца и вкусното им месо.

Всъщност неумението на щраусите да летят те ловко компенсират с бързоходство. Те са в положение да избягат от хищници като леопарда.

Има две версии за възникването на смешната защитна тактичност на щраусите, само че и двете са толкоз глупави, колкото хората считат, че са щраусите. Първата стартира концепцията, че като заравя глава в пясъка, щраусът гълтам камъчета и пясък, с цел да усъвършенства храносмилането си.

Според втората версия щраусът спи прав, само че с отпусната надолу глава. Фактите са, че това е огромна птица с дребна глава и в случай че се наведе с цел да кълве нещо, то от нея ще се вижда единствено тялото. Може в действителност това да е повода за появяването на този мит.

Той се е появил още по времето на Римската империя, когато са считали, че с цел да избегне заплахите, щраусът се крие точно в пясъка. От тогава е и израза „ крие си главата в земята ”.

Интересно е, че този израз се употребява от много огромна част от народите. Всъщност при заплаха щраусите вършат това, което би направил всеки на тяхно място, който може да развие скорост до 70 километра в час – бягат.

В реалност, съгласно някои учени, следящи държанието на тези големи птици, щраусите допират главата си в земята, с цел да слушат. Така те схващат за възможна приближаваща се заплаха.

Митът за щраусите обаче е устоял на времето. Той ловко се употребява в анимационните филмчета и трайно се вкоренява като категоричен факт в нашето разбиране за държанието на тези птици.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР