Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

...
Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?
Коментари Харесай

Без Холивуд, киното в Русия умира. Няма дори и пуканки

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия? Преди нашествието на Кремъл съветските фенове бяха като всички останали - любуваха се на най-новите и най-хубавите ленти, Холивуд беше и в Русия. Санкциите против Москва и отдръпването на редица западни компании от страната обаче трансформират и киноиндустрията - промени, които могат да се окажат съдбовни за нея.

Още при започване на войната най-големите холивудски кино студия отдръпнаха продукциите си от съветските киносалони. И досега не се знае по кое време, по какъв начин и дали въобще те ще се върнат още веднъж на екран, а без блокбъстърите на Marvel, DC и Disney огромна част от кината в страната са пред затваряне.

Пет от най-големите кино студия отхвърлиха да работят с Русия. Сред тях са Universal Pictures, Warner Bros., Walt Disney, Sony и Paramount. Заради рестриктивните мерки едни от най-нашумелите филми за тази година като „ Батман “, „ Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта “, „ Изгубеният град “, „ Соник 2 “ и доста други заглавия не доближиха до съветските фенове.

Световните колоси в киното напуснаха освен в символ на митинг против военните дейности в Украйна, само че и поради изключването на Русия от платежната система SWIFT, без която няма по какъв начин да получават доходи от съветските си представителства.

До момента нито едно от главните американски студиа не е оповестило дати за вероятно завръщане към съветските огромни екрани. Предполага се, че това няма по какъв начин да стане, до момента в който спорът в Украйна не завърши.

Междувременно съветският офис на Unviersal неотдавна актуализира графика си, съгласно който за летните месеци са планувани прожекции на филмите „ Джурасик свят: Доминиране “, „ Лигата на супер-любимците ” и няколко други. Появата на този график обаче не значи, че прожекции в действителност ще има и филмите ще стъпят на съветския пазар.

Без огромните холивудски заглавия съветското киноразпространение търпи големи загуби и е малко евентуално да продължи да работи без поддръжка от страната, споделя самостоятелното рускоезично издание " Медуза ". През февруари съветските кина завоюваха с 40% по-малко спрямо януари 2022 година, а през март бокс офисът беше с 28 % по-нисък от този за февруари.

Генералният шеф на основаната в Русия аналитичната компания „ Comscore “ Роман Исаев назова обстановката „ пагубна “ и „ смъртоносна за съветската кино промишленост “. Той предвижда, че множеството кина ще затворят до края на лятото.

Друг проблем пред промишлеността е покачването на цените за редица артикули, както и прекъсването на доставките за кино съоръжение. Тези промени могат да обиден даже и щандовете за пуканки пред салоните, които са най-важният източник на приходи.

В диалог с „ Медуза “ Кирил Ховански, шеф на московското кино „ Пионер “, отбелязва, че „ обстановката с оборудването наподобява малко по-оптимистично, в сравнение с тази със наличието “, защото „ се появиха нови логистични решения “. От киното означават, че главните консумативи, като да вземем за пример лампите за проекторите, са доста по-евтини спрямо цените отпреди два месеца.

При липса на конкуренция в кината филмът „ Uncharted: Off the Cards ” с присъединяване на Том Холънд към момента продължава да се популяризира необятно в Русия. Приключенската лента беше пусната от Sony на 10 февруари и доникъде на май е събрала доходи от над 1,6 милиарда рубли.

Не цялото американско кино обаче е изчезнало от салоните в Русия. Там към момента могат да се гледат самостоятелни и нискобюджетни продукции като „ Flashbacks ” и екшъна “The Undercover Boys " с присъединяване на Мел Гибсън.

Някои съветски киносалони организираха противозаконни прожекции на дълго чаканите американски филми, като „ Батман “ и „ Соник 2 “. В момента законът не разрешава общественото проявление на пиратско наличие, само че има малки врати за заобикаляне на възбраната - като се вършат частни или безвъзмездни събития. Не липсват и киномани, които взимат нещата в свои ръце и постоянно летят до Казахстан и Узбекистан, с цел да гледат най-нашумелите кино заглавия.

A movie theater in Vladivostok is demonstrating the virtues of Russia’s new approach to copyright law. The cinema “obtained ” copies of The Batman, Sonic 2, and Turning Red but sold tickets to “The Bat, ” “Blue Hedgehog 2, ” and “Red Panda. "
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock)
Руският кино бизнес сега залага най-вече на прожекции на остарели холивудски филми и се концентрира върху съветското кино, дружно с няколко задгранични блокбъстъри от Индия, Китай и Латинска Америка. Те обаче не са задоволителни, с цел да привлекат задоволително фенове по метода, по който огромните играчи в сектора го вършат.

„ Кината, които преди се концентрираха единствено върху блокбъстъри и огромни заглавия, в този момент ще би трябвало да измислят нови формати за работа с публиката. Например фестивални издания и специфични прожекции “, споделя Кирил Ховански, шеф на кино „ Пионер “.

Той да вземем за пример възнамерява да притегли фенове със специфични прожекции с полемики и лична стратегия, включваща остарели филми.

Повече от една трета от кината в страната обаче са затворени към 18 април, се показва в известие на Асоциацията на притежателите на киносалони. Прогнозата е, че без държавна поддръжка кината ще генерират обща загуба от най-малко 11,1 милиарда рубли до края на годината. Това ще докара до затваряне на най-малко половината от кината в страната.

През март и април обединените киновериги Cinema Park и Formula Kino затвориха салоните си в комерсиалните центрове в Москва. Освен това доста от кината понижават работното си време и разноските за разчистване, електричество и поддръжка на оборудването.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР