Ще станат ли германските социалдемократи ключов играч за излизане от

...
Ще станат ли германските социалдемократи ключов играч за излизане от
Коментари Харесай

Задава ли се нова голяма коалиция в Германия?

Ще станат ли немските социалдемократи основен състезател за излизане от политическата рецесия? Днес водачът им Мартин Шулц беше при президента Щайнмайер, който посредничи за намиране на формула за ръководство. Редица социалдемократи към този момент не изключват опцията за нова необятна коалиция с консерваторите на Меркел.

Нови избори или ново ръководство в сянката на Меркел с негативите, които носи то за партията - и след неуспеха тази седмица на проучвателните договаряния сред консерватори либерали и зелени Мартин Шулц бешe явен.
Мартин Шулц, водач на ГСДП, 20 ноември: Не ни е боязън от нови избори. След резултатите от вота на 24 септември не сме подготвени да влезем в нова огромна коалиция.
Мнозинството в партия към този момент споделят тази позиция. Някои виждат комфортен излаз в коалиция на Меркел със зелените.
Марко Бюлов, народен представител от ГСДП: Първо да споделяме - не на нова огромна коалиция, след това внезапно - да - по какъв начин хората ще ни имат доверие. Едно държавно управление на малцинството ще търси поддръжка и от либералите, и от социалдемократите, по този начин няма да дефинира всичко авансово, ще се бори за болшинство.
Поне 30 депутати от партията към този момент не изключват преосмисляне на отхвърли от съюз с Меркел.
Йоханес Карс, народен представител от ГСДП: След неуспеха на договарянията им казахме не сме безвредна игла, всички в партията се съгласиха.
Но щом президентът Щайнмайер споделя всички да приказват с всички, би трябвало да го създадем.
Бернд Вестфал, народен представител от ГСДП: На изборите се борихме за политики, виждам опция с огромна коалиция да ги осъществяваме.
Освен шанса да се диктуват условия тези политически сметки регистрират и риска нови избори да произведат същия, а даже и по-лош резултат. Анкетите демонстрират още, че 58 на 100 от германците желаят Меркел да остане на канцлерския пост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР